Parkinsoncafé dinsdagmiddag 11 juni 2019

dinsdag 18 juni 2019

Parkinson; geheugenverlies en dementie

Er was weer een grote groep belangstellenden voor de inleiding van mevr. Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist bij het Groene Hart Ziekenhuis. Ze had ook een boeiend verhaal, waar best veel herkenning voor een aantal aanwezigen in zat. Ze benoemde bijvoorbeeld een aantal cognitieve veranderingen. Zoals: vertraagd denken en spreken, moeizaam informatie ophalen, vasthouden, moeite met schakelen, slaapstoornissen, halucinaties, problemen met abstract denken en angst en depressie.

Het klinkt allemaal angstaanjagend, maar zo werd het niet gebracht. Ze gaf duidelijke tips aan de mantelzorgers. Benoem wat goed gaat, stimuleer wat nog wel kan en ga niet in discussie. Voor zowel het lichaam als de geest is bewegen heel belangrijk. Wandelen geeft "ruimte in je hoofd". maar ook muziek kan heel goed werken. En natuurlijk humor. Denk maar aan Hans Holtslag en zijn cabaret-achtige presentaties.

Voor het omgaan met dementie had Riëtte ook nog enkele tips: reinheid, rust en regelmaat. en nog een vierde R; respect. Ook het vooral blijven gebruiken van het brein, met hulp van spellen en puzzels.

Mantelzorgers hebben soms snel de neiging tot betuttelen. Dat is meer dan helpen en niet altijd goed. Toon respect en sluit aan op de belevingswereld van de ander. Maak oogcontact en raak elkaar iets vaker aan. Ondersteun je woorden zo nodig met gebaren.

De middag werd afgesloten met een aantal citaten van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. Hij heeft veel rake uitspraken gedaan. Eén ervan geef ik u mee:

"Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn , is dé ziekte van nu. En dat terwijl tegenslag ons zo veel kan brengen!"

Al met al een soms droevige, maar hele leerzame middag waar de aanwezigen weer tevreden mee naar huis gingen.

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Reeuwijk

Logo Parkinson_CAFE_300

Dienstencentrum 'De Spil'
Poelruit 12
2811 SX Reewijk

Informatie bij de contactpersoon van Parkinsoncafé Reeuwijk (Groene Hart):

Nel van Doesburg - tel. 0348-6881 38
E-mail: info@parkinsoncafereeuwijk.nl

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven