Prodromale stadium van Parkinson en studies in iRBD en de 'gut-brain-axis'

dinsdag 28 november 2023 14:38

Onderzoeken naar vroege opsporing van Parkinson, Spreekster dr S.K. Meles neuroloog."
PowerPoint presentatie toegevoegd.

Bijeenkomst Parkinsoncafe woensdagmiddag 8 november .

 Er zijn een 25 tal mensen gekomen die uitkijken naar het verhaal van neuroloog Dr. S.K. Meles; "De Prodomale fase van de ziekte van Parkinson

Parkinsonverpleegkundige Miranda Kruijer begint met een aantal mededelingen die vanuit de Parkinsonvereniging komen:

 - Dringende oproep om meer hulp te krijgen van vrijwilligers bij het organiseren van het cafe. In de pauze meldt zich Joost Vonk aan. Fijn dat je ons komt helpen Joost daar zijn we heel blij mee.Mochten er nog meer mensen willen helpen dan kunnen ze zich bij Thea de `Haan (Punt voor Parkinson )aanmelden.

- Oproep van uit de Parkinsonvereniging om lid te worden. Van de 60.000 mensen met Parkinson zijn er maar een kleine 10.000 lid. De kosten van uw lidmaatschap kunt u terug krijgen van uw zorgverzekeraar.

- Er worden twee webinars georganiseerd die u via de computer en de Parkinsonvereniging kunt volgen ( ook niet leden)

16 november 20.00 onderwerp: pro-actieve zorgplanning

23 november 19.30-21.00Parkinson in beweging ook als dit niet meer vanzelf gaat. En hoe houd je zelf de regie. Onderleiding van neuroloog MUMC en partijkverpleegkundige.

Aanmelden via info@hfl.nl

-Cafe Zuidlaren organiseert een Kerstdiner als laatste bijeenkomst op 12-12 tussen 14 en 16 uur en iedereen is welkom. Kosten 10 euro pp. Sem Schilt sportschoolhouder en oud K1 kampioen komt er   locatie Lentis Zuiderd.

- ParkinsonTV in  Beweging is  vanaf 9 oktober te zien.

- Op 29 november is er in Peelo het Markehuis(Assen) een presentatie met de onderwerpen:hoe regelen we de laatste fase en hoe kunnen we zelf de regie houden.

- Er is sinds kort Yoga voor Parkinson in Noordlaren ( Rieshoek)op maandagochtend. Aanmelden 0638984233.

 De datums voor Parkinsoncafé’ voor volgend jaar zijn: 10 jan., 13 maart ,8 mei,10 juli ,11-sept. ,14 nov. 2024

 

Onderwerp Prodomaal Parkinson.

 Een nog niet erg bekende term maar het gaat erom dat zij aan het onderzoeken is of er symptomen zijn die de komst van Parkinson al jaren voor er klachten ontstaan kunnen voorspellen.We kennen het vroege symptoom van reukverlies vaak jaren voor de eerste klachten, maar ook de obstipatie ( soms al 15 jaar eerder) en sinds kort kennen we de Remslaap problemen. Op dit laatste deel concentreert Sanne haar onderzoek in het UMCG.De wetenschap is momenteel zover dat we denken te weten dat Parkinson op twee plaatsen in het lichaam ontstaat. In de darmen en in de hersenen ( Body first of Brain first).Het onderzoek naar de gedragsstoornis tijdens de Remslaap (droomfase) gebeurt met hersenonderzoek door oa diverse soorten scans. Het lijkt erop dar de Remslaap problemen soms al 20 jaar bestaan voor er klachten komen die Parkinson blijken te zijn.Een zelfde soort verhaal hoort bij de obstipatie die ook al 10-20 jaar aanwezig kan zijn en op latere leeftijd Parkinson. De bovenste staande verschijnselen kunnen in 80 % leiden tot de ziekte.We zien goedaardige eiwitten (@synnucleïnen )die onstekings verschijnselen in onze darmen moeten aanpakken. Die veranderen in eiwitten die foute dingen in ons lichaam gaan doen. Waarom  weten we niet maar het kan zijn dat items als dieet, pesticiden en genetische aanleg medebepalend zijn.Hoe die foute eiwitten dan in ons brein komen lijkt via de nervus vagus te gaan ( 11e hersenzenuw ) die takken afgeeft van uit de hersenen via het hart naar de darm(zenuwnetwerken) en vise versa.

Het tweede startpunt bij mensen met Remslaapproblemen ligt in de hersenstam ( Brainfirst).Ook daar treffen we de foute eiwitten aan die zich dan langzaam verplaatsen naar onze dopamine gevoelige hersenkernen en daar door stapeling de cellen kapot maken. Uiteindelijk pakken ze ook de andere neurotransmitters zoals seretonine en acetylcholine aan. Met als gevolg dat er niet alleen motorische problemen maar ook alle bekende non-motore verschijnselen.Door gebruik te maken van grootschalige screenings data en ervan verdenken de ziekte te kunnen krijgen. Deze data wordt  verkregen uit vragenlijsten die om de 5 jaar ingevuld moeten worden kunnenDoel hiervan is  een medicijn zoeken die dit process kan stoppen.  

Er loopt in het UMCG een onderzoek naar een combinatie van genetische aanleg, invloed van dieet en pesticiden.En er wordt getest met Ambroxol een slijmoplos medicijn dat in een verhoogde dosis het foutieve synucleine kan afbreken en zo misschien het ontstaan van Parkinson kan afremmen en wie weet voorkomen.

 Een ingewikkelde maar zeer interessante materie die door dr. Meles begrijpelijk werd uitgelegd en die tot leuke interactie met de toehoorders leidde.Ze beloofde ons op de hoogte van haar onderzoek te houden.

Miranda bedankte haar daar hartelijk voor. We zien dr Sanne Meles graag terug.

Volgende Parkinsoncafe is; 10 Jan; onderwerp "Parkinson op Maat"

foto 8-11-2023 1foto 801102923

                                                                                                                                                                                                       foto 801102923                                                                                                                         

 

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Meles_Parkinsoncafe_20231108.pdf3,0 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2023 > november

Terug naar boven