13 december Zorg voor het laatste moment

woensdag 14 december 2022

Palliatieve zorg is niet eng!

Dinsdagavond 13 december hebben Ineke Weverling en Luis Kaserer een indrukwekkende, boeiende en heel geruststellende presentatie gegeven over de zorg als een ziekte je in de greep krijgt. "Parkinson is een chronische ziekte die niet te genezen is, maar waar je niet aan dood gaat."

Zo begon de avond.

Maar je merkt de achteruitgang en je merkt dat je verandert. Hoe ga je om met de veranderende rol in je leven? Je realiseert je dat het leven eindig is en waar haal je nog de zingeving van je bestaan uit? Ineke, werkzaam bij "Gedeelde Zorg", vertelt heel open, rustig en boeiend over de communicatie hierover. Met hulpverleners (familie, partner of mantelzorger) en lotgenoten. Maar ook Luis als geestelijk verzorger geeft voorbeelden en ervaringen waarin hij in gesprek met mensen gaat en hen kan helpen hun zorgen en angsten onder woorden te brengen en "een plekje te geven". Geeste;lijk betekent niet dat er een kerk of geloof achter zit, maar dat hij de geest (gedachten) helpt en misschien wat tot rust kan brengen. Beiden dagen je uit om te vertellen wat voor jou belangrijk is. Wat je bezig houdt en eventueel zorgen baart.

Voor een goed en rustig, zorgeloos einde kan er naast het praten met je naasten veel geregeld worden dat rust geeft. Denk vooruit, vraag op tijd professionele hulp. Bespreek met de huisarts wat mogelijk is en vraag door bij de medisch specialist. Maak bijvoorbeeld een wilsbeschikking samen met de huisarts of laat bij de notaris een levenstestament vastleggen. Dat geeft voor uzelf rust, maar is ook voor de nabestaanden een hele fijne mogelijkheid om uw wensen ten uitvoer te brengen. Het geeft rust voor iedereen en u kunt zich met uw naasten concentreren op de mooie dingen die er nog zijn. U doet er toe tot op het laatste moment!

U doet ertoe! Al gaat niet alles meer zoals u graag zou willen. Zoek samen de uitdagingen en kansen en vraag hulp als het even niet meer gaat zoals vroeger. Niet alleen bij familie, vrienden, kennissen en de profssionele thuiszorg, maar ook bij mensen zoals Ineke en Luis. Zij zijn er voor uw geestelijke verzorging en praten graag met u. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
221213 mijn positieve gezondheid.pdf587,2 kBapplication/pdfdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Reeuwijk

Logo Parkinson_CAFE_300

Dienstencentrum 'De Spil'
Poelruit 12
2811 SX Reewijk

Informatie bij de contactpersoon van Parkinsoncafé Reeuwijk (Groene Hart):

Nel van Doesburg - tel. 0348-6881 38
E-mail: info@parkinsoncafereeuwijk.nl

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven