Verslag 12 juni 2023 Waterlandswelzijn

vrijdag 30 juni 2023

Logo PCafé

Parkinsoncafé 12 juni 2023

 

Deze middag verwelkomen wij Dennis Richter en Hugo Koopman, medewerkers van  WATERLANDSWELZIJN.

 

Waterlandswelzijn begon met een dagopvang. in een woning in Monnickendam Bijzonder was de tuin waar cliënten ook in de buitenlucht aan activiteiten mee konden doen. Inmiddels zijn zij 10 jaar verder en zijn er verschillende locaties voor dagopvang, ambulante zorg en zorgboerderijen.

 Doelgroepen

Waterlandswelzijn richt zich op mensen met:

  1. Mensen met dementie
  2. Mensen met een psychiatrische aandoening
  3. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

 Voor al deze mensen wordt zorgvuldig onderzocht welke zorg en locatie het beste bij hen past. Ze kiezen bewust voor gemengde groepen zodat men niet de hele dag met de  eigen ziekte geconfronteerd wordt.

Op elke locatie helpen ook vrijwilligers met de invulling van de dag. Zij hebben altijd een professionele zorgmedewerker als aanspreekpunt.

Aanmelden

Voor het gebruikmaken van Waterlandswelzijn moet met een zorgindicatie hebben. Dit krijgt men via de afdeling WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente of bij een langdurige aandoening (WLZ-indicatie /Wet Langdurige Zorg) via het zorgkantoor.

Er zijn geen wachtlijsten en is men éénmaal in het bezit van de juiste zorgindicatie wordt vaak al binnen een week contact gelegd.

 

 Ambulante zorg

Bij de ambulante zorg komt een medewerker bij cliënten thuis voor ondersteunende begeleiding zoals gesprekken met het thuisfront en informatie verstrekking. Ook geeft men begeleiding wanneer de cliënt ergens naar toe moet.

Het activiteitenaanbod wordt toegespitst op de mogelijkheden van de individuele cliënten.

 Dagopvang:  “Use it or lose it”

Hugo legt uit dat zij uitgaan van “use it or lose it”: wat stilstaat vergaat en rust roest. Daarom vinden zij een duidelijke actieve dagstructuur erg belangrijk. In het begin is dit voor de meeste cliënten heel vermoeiend, maar gaandeweg wordt men fitter en genieten mensen langer van een goede kwaliteit van leven.

Dagopvanglocaties worden vaak als “stoffig ervaren”, aldus Dennis. Maar wanneer men eenmaal een proefdag bij een dagopvang van WATERLANDSWELZIJN heeft meegemaakt, ervaart men dit in de meeste gevallen heel positief en zeker niet als “stoffig”.

Een eigen busje

Waar Waterlandswelzijn zich ook zeker in onderscheid ten opzichte van andere dagbestedinginstellingen is het eigen vervoer. Medewerkers halen cliënten zelf thuis op en brengen hen aan het einde van de dag ook weer thuis.

Hierdoor geeft de rit minder stress. Alles gaat in een gemoedelijke sfeer en cliënten kunnen meteen hun verhaal aan een bekende kwijt. Eigenlijk begint de dagopvang dus eigenlijk al aan de deur.

Rond 16.00 uur zijn alle cliënten weer thuis.

Het busje wordt ook gebruikt voor uitjes.

Persoonlijke ervaringen

In Purmerend zijn inmiddels 4 vestigingen geopend. Met twee vestigingen hebben mensen in de zaal ervaring.

● Allereerst met de locatie op Venediën 26a in het centrum, een voormalig klooster en een kleinschalige locatie voor 20 personen. Er heerst een rustige, ontspannen sfeer waarin men volledig zichzelf kan zijn.

Een bezoeker van ons café bezoekt deze dagopvang. Zijn vrouw merkt op dat er in de communicatie soms iets mis gaat en daardoor is zij soms niet op de hoogte van activiteiten waar zij ook aan kan deelnemen. Haar man geeft het niet door. Misschien een idee om een jaaroverzicht van de programmering te verstrekken.

Hugo belooft dit op te pakken.

 De andere locatie waar iemand in ons midden ervaringen mee heeft, ligt aan de Graanstraat 30. Uit de zaal komt een enthousiaste reactie. Zij bezocht een tijd lang deze locatie en is erg te spreken over de gezelligheid, de individuele aandacht en de leuke activiteiten. Een echte aanrader!

Deze vestiging zit in een voormalig basisschoolgebouw. Dagelijks wordt een gevarieerd activiteitenprogramma aangeboden aan ongeveer 50 cliënten. De aandacht binnen deze locatie ligt voornamelijk bij bewegen, creatief, muziek en gespreksgroepen.

Het is er drukker dan bij de locatie in het centrum. Omdat men bij Waterlandswelzijn bij de aanmelding veel aandacht besteedt aan de behoeften van de individuele cliënt, is deze locatie niet voor iedereen geschikt. Iemand moet wel tegen drukte kunnen.

Ibizamarkt

Jaarlijks worden activiteiten georganiseerd voor mensen van buitenaf. Zo vindt daags nadat Hugo en Dennis bij ons zijn, de inmiddels bekende Ibizamarkt georganiseerd in de locatie aan de Graanstraat. Deze markt trekt elke keer veel bezoekers.

Voor info over alle locaties kunt u terecht op https://waterlandswelzijn.nl/locaties

Na de pauze schuiven Dennis en Hugo aan de tafels aan om individuele vragen te beantwoorden. Hier wordt goed gebruik van gemaakt.

Tegen half 6 gaat iedereen huiswaarts.

Het was het laatste reguliere Parkinsoncafé voor de zomerstop.

Maar tijdens de zomerstop hopen we elkaar te ontmoeten tijdens de

  Zon

Zonnige Zomerlunch op 24 juli 2023

11.00 uur. Welkom met koffie of thee en wat lekkers.

Rond 11.30 uur vertelt stadsgids Henk Berends leuke wetenswaardigheden over Purmerend. Aan de hand van foto’s “wandelt” hij met ons door een gedeelte van het stadscentrum.

Lunch “Twaalfuurtje”.

Kosten 15,00 per persoon

Spijkerman

Plaats: Restaurant Spijkerman , Neckerdijk 1, 1441 GX Purmerend

 U kunt zich t/m vrijdag 14 juli 2023opgeven bij Frank Visser door € 15,00 x het aantal personen over te maken naar NL98 INGB 0003 5800 78 t.n.v. F. Visser te Purmerend onder vermelding van uw naam en Zomerlunch 2023.

 

« Ga terug naar Parkinson Café Purmerend

Logo Parkinson_CAFE_300

Zorgcirkel locatie Novawhere
Zaal Het Binnenhof
Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1
1444 HT Purmerend

E-mail: info@parkinsoncafepurmerend.nl

Facebookpagina Parkinson Café Purmerend
Coördinatoren:

Coördinatoren: Margreet Westra 06-14223409 en Frank Visser 06-53674481

Margreet Westra Coördinator
Frank Visser: Penningmeester
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven