Maag/darmproblemen/obstipatie
Parkinson Cafe Doetinchem 16 november 2022
Maag-darmklachten bij de ziekte van Parkinson
Dr. T.N. Bongers, als geriater werkzaam voor het Slingeland Ziekenhuis en onder andere gespecialiseerd in de Ziekte van Parkinson heeft een heel informatieve en interactieve middag verzorgd over maag-darmklachten bij bij de ziekte van Parkinson.
Er waren ongeveer 28 bezoekers naar het restaurant van Waterrijk gekomen om naar de lezing te luisteren. Er was voldoende ruimte om vragen te stellen, en daar werd ook zeker gebruik van gemaakt.
Er werd begonnen met 3 quiz-vragen, waarbij veel van de aanwezigen toch op het verkeerde been wer
De eerste vraag was of koffie positief werkt op de spijsvertering. Veel mensen dachten dat dit het geval is, maar koffie vertraagt juist de darmwerking.
Een 2e vraag was of de parkinsonmedicatie met melk moet worden ingenomen voor een betere opname. Deze vraag hadden de meeste aanwezigen goed beantwoord: Parkinsonmedicatie moet niet met melk(producten) worden ingenomen. De medicatie moet 30 minuten voor of 2 uur na de maaltijd worden ingenomen. In de praktijk wordt 1 uur na de maaltijd ook veel aangehouden.
De laatste vraag was: begint de Ziekte van Parkinson in de darm? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit het geval is. Hoe precies, is nog niet bekend.
In de presentatie werd de invloed van de ziekte van Parkinson in het gehele maag-darmstelsel stapsgewijs besproken.
In de mond kan er moeite zijn om het eten goed in de mond te krijgen en goed te kauwen, ook verslikken komt veel voor. Soms zelfs micro-verslikken: je ziet het niet maar het gebeurt wel. Verder wordt het speeksel minder goed doorgeslikt, waardoor speekselverlies kan ontstaan. Dysfagie (niet goed slikken): komt vaak voor en vraagt naar goed onderzoek en advies door de logopedist.
Als het voedsel in de maag is aangeland, begint het verteringsproces. De maaglediging is vaak vertraagd bij Parkinson. Door het zure milieu van de de maag kan de levodopa tablet dan al deels verteerd worden, in plaats van de werkzame stof in de dunne darm af te geven. Daardoor is de levodopa dan minder effectief. Koffie vertraagt ook de darmwerking. Cafeïne kan op zich wel een goed effect hebben, het blijft dus individueel bepaald. Jus d’orange kan beter niet tegelijk met de parkinsonmedicatie gedronken worden: door de snellere opname kunnen fluctuaties in de Parkinson symptomen ontstaan.
Gewichtsverlies komt veel voor: het gevolg van meer energieverbruik door bewegen, slechter eten door gedragsproblemen, of door vermindering van smaak en reuk, of minder trek door de medicatie.
Constipatie/obstipatie: Bij 30% van de mensen met Parkinson is de darmwerking vertraagd, en 60% van de mensen met Parkinson heeft een vorm van anale of rectale dysfunctie. Hierdoor kan de opname van de parkinsonmedicatie onvoorspelbaar zijn. Belangrijk is het om vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende vocht (1,5 tot 2 liter), regelmatig bewegen en op tijd laxantia gebruiken.
Samenvattend: Bij de ziekte van Parkinson komen veel maag-darmklachten voor.
Goede, vezelrijke voeding, een soepele stoelgang en goede inname van de Parkisonmedicatie en voldoende bewegen helpen bij het verminderen van de klachten.