bezoek van de Parkinson verpleegkundigen

Grietje Wierenga en Marjan Betten zijn Parkinson verpleegkundigen in het Ziekenhuis van Nij Smellinghe

Op dinsdag 14 mei was Marjan Betten bij het Parkinson Cafe in Drachten. Een fijne ontmoeting, waarbij ze uitleg gaf over de ziekte van parkinson, wat het effect is van dopamine afbraak. Als er een vermoeden is van Parkinson wordt er een verwijzing gedaan naar de neuroloog. Dan volgt er een anamnese en wordt er neuologisch en lichamelijk onderzoek gedaan. Een CT scan- een MRI of een DAT scan kunnen het onderzoek verder aanvullen. Een DAT-scan (dopamine transporter scan) is een nucleair geneeskundig onderzoek, waarmee onder andere de ziekte van Parkinson op gespoord kan worden. Oorzaak en veel voorkomende symptomen werden besproken. Onderling werd er ook veel uitgewisseld, wat erg waardevol was. Helaas is er geen genezing mogelijk, wel zijn er vele behandelmogelijkheden, zoals gebruik maken van: parkinson verpleegkundige, medicatie, revalidatie, fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, Psycholoog, medisch maatschappelijk werk, verpleging/ verzorging of DBS operatie. We hebben het met elkaar gehad over gebruik van medicatie en dat het goed is om daar terughoudend mee om te gaan, probeer zo lang mogelijk alternatieven uit. Bij de Parkinson verpleegkundige kan u terrecht voor: zorg coordinatie/ casemanagement, amnanese, instellen van medicatie, PKG (hulpmiddel om bewegingen in kaart te brengen om medicatie goed in te stellen), MOCA, Orthostase meting, wegen, verwijzen naar behandelaars. Vervolgens heeft Marjan nog e.a. aan hulpmiddelen toegelicht zoals: U-Motion rollator, Cue2walk, lopen op maat/ ritme, maar ook tips voor speekselovervloed, droge mond en hulp bij schrijven. Kortom een leerzame middag waar er ook ruimte was voor ieders verhaal. Bedankt Marjan. 

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Burgum Drachten

Logo Parkinson_CAFE_RGB

Locatie Drachten
Sunenz Drachten
Burgemeester Wuiteweg 140B
9203 KP Drachten

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven