Logopedie

Logopedie

16 oktober 2024

Het kan door de ziekte van Parkinson moeilijker zijn om gesprekken te voeren. Dat kan komen door verminderde verstaanbaarheid, minder snel op woorden kunnen komen of minder goed kunnen volgen van groepsgesprekken. 

Oefeningen

Gesprek - kopie

De logopedist met parkinsonexpertise kan oefeningen met de persoon met parkinson doen om beter te spreken. Hierbij wordt gelet op een goede houding (hoe iemand staat of zit) en op een goed stemgeluid. De logopedist kan ook communicatieadviezen geven. Niet alleen aan iemand met parkinson, maar ook aan de naasten. Daarnaast kan logopedie helpen om slikklachten (zoals verslikken) en speekselverlies te verminderen.

Verandering in spreken en slikken

Merkt u veranderingen met betrekking tot spreken en slikken? Een logopedist helpt onder ander het zachte en binnensmonds spreken van sommige mensen met parkinson te verbeteren door te oefenen met harder praten. Intensief oefenen met de juiste begeleiding van de logopedist zorg namelijk voor grotere bewegingen in ademhaling, stembanden en articulatiespieren. Het spreken klinkt dan vaak weer bijna normaal. De behandeling bij een logopedist duurt niet langer dan vier tot zes weken. Een ander probleem is dat u zich vaker kan verslikken, traag eet of – later in de ziekte – te laat slikt, waardoor speeksel ineens uit de mond loopt. Ook deze problemen zijn met een korte oefenperiode meestal goed te behandelen (Bron: ParkinsonNet).

Lees meer over logopedie bij problemen met spreken, mimiek en gebaren

Lees meer over logopedie bij problemen met kauwen en slikken 

ParkinsonTV

 

Ga terug naar de startpagina over paramedische behandeling

Labels:

Terug naar boven