-
Fysiotherapie
Door de ziekte van Parkinson worden bewegingen veelal kleiner, trager en minder vloeiend. De conditie kan minder worden. Blijven bewegen is belangrijk bij parkinson. Fysiotherapie of bij mensen met parkinson is erop gericht problemen bij het bewegen in het dagelijks leven te voorkomen, te stabiliseren of te verminderen. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van advies, informatie, (thuis uit te voeren) oefeningen en het trainen van zogeheten compensatoire strategieën. Dit zijn trucs die het bewegen beter mogelijk maken.
-
Logopedie
Het kan door de ziekte van Parkinson moeilijker zijn om gesprekken te voeren. Dat kan komen door verminderde verstaanbaarheid, minder snel op woorden kunnen komen of minder goed kunnen volgen van groepsgesprekken.
-
Diëtetiek
Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen vragen hebben over voeding in relatie tot parkinson en last krijgen van een ongewenste verandering in gewicht of veranderingen in de spijsvertering en stoelgang.
-
Ergotherapie
Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen meer moeite ervaren bij dagelijkse activiteiten. Dit kan komen door moeilijker bewegen, veranderingen in het denken of vermoeidheid.
-
Oefentherapie Cesar en Mensendieck
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck proberen de balans, lichaamshouding, lichamelijke conditie, het lopen en het uitvoeren van transfers – bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omdraaien in bed – te verbeteren.
-
GZ-psycholoog
De psycholoog heeft kennis over gedrag, gevoelens en het denken van mensen en gaat hierover in gesprek. Ook dit geldt zowel voor iemand met de ziekte van Parkinson als voor zijn of haar naasten.
-
Klinisch neuropsycholoog
De gevolgen van parkinson zijn niet alleen lichamelijk, maar spelen ook op het gebied van cognitie, emotie en gedrag.