Fysiotherapie

Fysiotherapie

16 oktober 2024

Door de ziekte van Parkinson worden bewegingen veelal kleiner, trager en minder vloeiend. De conditie kan minder worden. Blijven bewegen is belangrijk bij parkinson. Fysiotherapie of bij mensen met parkinson is erop gericht problemen bij het bewegen in het dagelijks leven te voorkomen, te stabiliseren of te verminderen. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van advies, informatie, (thuis uit te voeren) oefeningen en het trainen van zogeheten compensatoire strategieën. Dit zijn trucs die het bewegen beter mogelijk maken.

Fysiotherapie - kopie

Beweegprogramma

Fysiotherapeuten proberen de balans, lichaamshouding, lichamelijke conditie, het lopen en het uitvoeren van transfers – bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omdraaien in bed – te verbeteren. Balans, houding en conditie worden doorgaans behandeld met een beweegprogramma waarbij de fysiotherapeut stimuleert dit ook in eigen omgeving te oefenen.

Bewust bewegen

Het lopen en het maken van een transfer trainen ze bijvoorbeeld door de bewegingen heel bewust uit te voeren. Zo kunnen moeilijke transfers beter opgesplitst worden in meerdere bewegingen die in kleine stapjes achter elkaar uitgevoerd moeten worden. Een andere, veel gebruikte methode, is om te lopen op een ritme als de voeten dreigen vast te plakken of als passen langzaam kleiner worden (Bron: ParkinsonNet.nl).

ParkinsonNet fysiotherapie

Ga terug naar de startpagina over paramedische behandeling

Labels:

Terug naar boven