Ergotherapie

Ergotherapie

16 oktober 2024

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen meer moeite ervaren bij dagelijkse activiteiten. Dit kan komen door moeilijker bewegen, veranderingen in het denken of vermoeidheid.  

Activiteiten

Ergotherapie richt zich op het mogelijk houden en maken van activiteiten die belangrijk zijn voor de mensen met parkinson. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van: informatie, oefenen van handelingen, activiteiten op een andere manier leren uitvoeren, de omgeving aanpassen aan de mogelijkheden, advies geven over de planning van activiteiten in de dag of week of ondersteunen in de keuzes en aanvraag van hulpmiddelen. Daarnaast kan de ergotherapeut de naaste advies geven over wanneer, hoe en hoeveel hulp het beste geboden kan worden.

Dagelijks handelen verbeteren

Ergotherapie helpt het dagelijks handelen verbeteren. Denk daarbij aan activiteiten als aankleden, schrijven, eten, boodschappen doen, fietsen, autorijden of het uitoefenen van hobby’s. Ook als vermoeidheid of mentale veranderingen belangrijke bezigheden in de weg staan, biedt ergotherapie uitkomst. De vraag, wens en ervaring van zowel de persoon met parkinson als de naaste staan centraal. Samen met hen kijken ergotherapeuten hoe problemen bij dagelijkse activiteiten verminderd kunnen worden. Uitgangspunt daarbij is beter gebruikmaken van de mogelijkheden die er wél zijn. Zo adviseert een ergotherapeut over manieren die het makkelijker maken om een activiteit uit te voeren of stellen voor de dagindeling aan te passen. Ook kan strategietraining gegeven worden of bieden zij ondersteuning in de aanvraag van hulpmiddelen (Bron: ParkinsonNet).

ParkinsonNet ergotherapie

Ga terug naar de startpagina over paramedische behandeling

Labels:

Terug naar boven