Diëtetiek

Diëtetiek

16 oktober 2024

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen vragen hebben over voeding in relatie tot parkinson en last krijgen van een ongewenste verandering in gewicht of veranderingen in de spijsvertering en stoelgang. 

Verminderen van klachten

De diëtetiek richt zich op het voorkomen, verminderen en/of compenseren van klachten en problemen die samenhangen met voeding. De diëtist met parkinsonexpertise geeft iemand met parkinson en naaste(n) informatie en een persoonlijk advies.

Interactie voeding en medicatie

Obstipatie of gewichtsverlies- of toename, het zijn veel voorkomende klachten bij de ziekte van Parkinson. Ook kan er door de interactie tussen voeding en medicatie een verminderde opname van levodopa zijn. Een diëtist vraagt naar voedingsgewoonten en vertaalt die naar een dieet. Bij obstipatie zal de vezel- en vochtinname op de voorgrond staan, bij gewichtsverlies de hoeveelheid eiwit en energie in de voeding. Als levodopa onvoldoende werkt, bekijken diëtisten of er te veel eiwitten in de voeding zitten en zullen zij de eiwitten in de voeding proberen te beperken. Bij sommige mensen werkt de medicatie dan beter. Als iemand slikproblemen heeft dan kan zachtere voeding het slikken vergemakkelijken (Bron: ParkinsonNet).

ParkinsonNet diëtist

Ga terug naar de startpagina over paramedische behandeling

Labels:

Terug naar boven