Blaas, plas en darm/ontlastingsproblemen 14-9-22

maandag 26 september 2022 14:35

Spreker; Anneke Nieuwint
bekkenfysiotherapeute

Theoretische kennis en praktische tips bij deze problematiek

Anneke Nieuwint  bekkenfysiotherapeute gaf een interessante maar misschien iets te technische lezing.
Hieronder de samenvatting met informatie die voor mensen Parkinson belangrijk en interessant zijn om te weten:

Problemen die voorkomen:

Klachten in het bekkengebied aangaande plassen, ontlasting en seks kunnen met hulp van een bekkenfysio verlicht en soms verholpen worden. 
Deze hulp bestaat uit voorlichting en vaak met combinatie van oefeningen. 
Alle oudere mensen merken dat (zoals alle lichaamsfuncties) ook de controle over plassen en ontlasting niet meer vanzelfsprekend is en seks ook niet meer zo lekker gaat.  
We kennen twee soorten urine problemen: de plas niet op kunnen houden en het niet kunnen plassen terwijl je wel aandrang voelt.
Bij de ontlasting kan verstopping (dus het niet of te weinig ontlasting krijgen,) winderigheid en of ongewenst verlies van ontlasting.
Het blijkt dat bij een groot deel van de mensen met Parkinson met name het ontlastingsprobleem verstopping al vaak jaren voor de diagnose bestaat. Het spijsverteringskanaal is een onderdeel van onze autonome organen ( zijn organen waar wij zelf geen invloed op kunnen uitoefenen). We weten dat Parkinson aangrijpt juist op de autonome processen en dus lijdt de darmfunctie ook aan vertraging van de darmbewegingen.

Wat kan uzelf eraan doen?

Wat de plasproblemen betreft heeft een groot deel er veel last van in de nacht ( het in en uit bed komen is dan vaak problematisch en kost veel tijd en wordt dus vaak te lang uitgesteld. Belangrijk is te weten dat niet drinken in de avond hier niet het middel tegen is. Wat wel helpt is op tijd aanstalten te maken om te gaan plassen en om makkelijke nachtkleding ( of alleen een onderbroekje) te dragen.
Bij het niet kunnen ophouden van de plas gelden de zelfde adviezen. Ga op tijd en draag makkelijke kleding.
 De thuiszorg kan goede voorlichting geven over incontinentie materiaal en condoom of gewone katheters.
Dan het goed leegplassen van de blaas dit wordt vaak ook een probleem: hiervoor is het aanneming van de houding op het toilet erg belangrijk: Ga op het toilet zitten zorg ervoor dat beide voeten stevig op de grond staan (broek tot op je enkels laten zakken) en ga zo rechtop als mogelijk zitten ( probeer ev. de rug iets hol te maken). Gevolg hiervan is dat de blaas mooi boven de plasbuis komt en volledig uitplassen mogelijk is. Eventueel kan een diepe buikademhaling dit nog versterken. Oefening: Zit rechtop leg een of beide handen op je onderbuik en duw  tijdens het inademen met je buik tegen je handen, de uitademing volgt spontaan, en die kan je helemaal laten gaan tot naar je blaas. Nb voor mannen geldt het advies om ook zittend te plassen. 
Voor het aanzetten van de ontlasting wordt net het tegenovergesteld gedaan: Je zithouding is nu onderuit gezakt op het toilet zodat de ontlasting er makkelijker zijn uitweg kan vinden. Even heen en weer bewegen kan het effect nog versterken.

bekkentherapeute                 

 Verder kan u met hulp van een bekkentherapeute bij u in de buurt ( te vinden op de zorgzoeker van Parkinsonnet.)  nog andere behandelmethoden uitproberen zoals: buik en darm massage   darmmassage.  darmmassage.pdf ,ontspanningsoefeningen, Sans is m.b.v. electroden op de enkel een overactieve blaasfunctie proberen te beïnvloeden. Maar het allerbelangrijkste is blijven bewegen en daarnaast voldoende te  drinken, 1,5 tot 2 liter per dag en vezelrijk voedsel eten. Op de nuchtere maag kunnen sinaasappelsap en groene kiwi helpen evenals een kop koffie. Natuurlijk kunnen  ook laxeermiddelen hun werking doen.
Wat de seksuele problemen betreft is het zoals bij ieder ander belangrijk om die bespreekbaar te maken. De bekken therapeute kan adviseren over houdingen, vaginale droogte en ze kan ook weer ontspanningsoefeningen hiervoor aanleren.
Al met al was het een leerzame en nuttige presentatie van Anneke Nieuwint waarvoor onze dank.
Denkt u ook aan de informatieve onderwerpen op Parkinson TV (www.parkinsontv.nl). Op 23september gaat de uitzending over Leefomgeving.
16-09-2022 Jacqueline Wijnbergen.

PC 13-9-22    14-9-22 Zithouding  14-9-22 SANS

Anneke Nieuwint                   Zithouding bij toiletgang       SANS methode

« Terug

Archief > 2022 > september

Terug naar boven