Juli 2017

Juli 2017.jpgwoensdag 04 april 2018 08:49

Het aantal Parkinson Cafés in Nederland is sterk gestegen. Zoals u weet is het oprichten van Parkinson Cafés een initiatief van de Parkinson Vereniging. Doelstelling is de afstand tussen deze patiëntenorganisatie en patiënten met de ziekte van Parkinson en hun naasten te verkleinen en het lotgenotencontact te vergroten.

Download deze nieuwsbrief

Cafés in GelderlandIn Gelderland zijn nu 10 Parkinson Cafés. Dat is het maximum. Jenny Denzel (Interim Provinciaal Coördinator Gelderland) heeft een belangrijk aandeel gehad in het bereiken van dat doel. Zij heeft ons goed geholpen met adviezen en aanmoedigingen. Wellicht heeft u haar ontmoet, want zij heeft onze bijeenkomsten enkele keren bezocht. Nu deze taak is volbracht stopt Jenny met dit werk. Hartelijk dank, Jenny.Aan het woord: Hannah van Toor, logopedist.

Impressie Parkinson Café 5 juli 2017

Communicatie is onder alle omstandigheden heel belangrijk. Parkinson patiënten hebben vaak moeite met helder spreken, maar ook kauwen, slikken en speekselverlies zijn onderwerpen van gesprek bij de logopedist.Hannah van Toor licht toe hoe dat komt en geeft op een prettige, betrokken en interactieve manier in haar presentatie aan wat je er aan kunt doen.

Zeventig tot tachtig procent van de Parkinson patiënten krijgt spraakproblemen. Ze zijn minder verstaanbaar doordat bijvoorbeeld de stembanden niet volledig worden benut.Luid spreken is dan belangrijk. Door geheugenproblemen wordt het ook moeilijker om de juiste woorden te vinden.

Hannah behandelt deze klachten met behulp van de Pitch Limiting Voice Treatment, een methode die specifiek voor Parkinson patiënten is ontwikkeld.Het gaat in het kort om trainen in luid en laag spreken en adviezen over de interactie tijdens het gesprek.Véél en intensief oefenen, ook thuis, verbetert de verstaanbaarheid.

Kauw- en slikproblemen kunnen leiden tot verslikken en longontsteking of zelfs stikken. Warme, dunne dranken geven vaak als eerste een probleem. Door kauwproblemen dreigt gevaar van te veel gewichtsverlies. Hannah laat met een verhelderend filmpje zien hoe het slikproces werkt en wat er mis kan gaan bij een Parkinson patiënt.
Hannah traint patiënten in krachtig en bewust slikken, geeft adviezen, zoals niet spreken tijdens eten en drinken en tempo aanpassen en over het aanpassen van de consistentie van eten en drinken.
Een praktische tip: Houd bij het slikken de kin op de borst, dat kan verslikken voorkomen.Uit het publiek komt de tip om kwark op brood te doen, appelmoes bij het eten te doen - ook voor het innemen van medicatie - en dat koud eten de slikreflex verhoogt. Bij gewichtsverlies verwijst Hannah door naar de diëtist.

Als derde en laatste onderwerp behandelt Hannah het thema speekselverlies.De oorzaak ligt erin, dat patiënten te weinig slikken in combinatie met het niet goed sluiten van de mond.Door een voorovergebogen houding loopt speeksel dan uit de mond. 
Hannah oefent met patiënten om speeksel regelmatig weg te slikken en om te slikken vóór je gaat staan of spreken.Medicinale behandeling is mogelijk, maar dat heeft ook vaak

Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen.

Tijdens een slaapje overdag treedt speekselverlies op. Een slabbetje voordoen is gênant. Wat te doen?Advies: Thuis toch een slab of servet voordoen, gebruik daarvoor een servetkettinkje zoals bij de tandarts.Op internetin verschillende soorten te koop.

Dranken binden met verdikkingsmiddel is niet lekker. HeeftHannah een tip? Hannah beveelt ‘Resource Thicken up Clear’ aan. Of probeer zoveel mogelijk natuurlijk te verdikken bijvoorbeeld appelmoes door appelsap, een fruitsmoothie.

Marius Alkema

Met dank aan:

Welzijn Barneveld, Medifit, Norschoten,

Wijnhandel Barneveld voor de wijn,

ParkinsonNet: Hannah van Toor, Johan Moll

De vrijwilligers: Evert Sandpoort, Geert Remmelts, Jenny van de Haar, Ine Vos en Marijke van der Berg.

« Terug

Terug naar boven