De impact van muziek op het brein.

woensdag 20 maart 2024 11:03

spreekster; dr. J .Leemhuis.

Verslag bijeenkomst Parkinsoncafe 13 maart 2024.

We starten de bijeenkomst om 14.10 en na telling blijken er ruim 50 belangstellenden op het thema Muziek en het Brein door dr Jakoba Leemhuis te zijn afgekomen.

Thea de Haan heet iedereen welkom en heeft nog enkel mededelingen:

Ze start met de aankondiging voor het thema voor het volgend Parkinsoncafe van het onderwerp “Voeding en het Brein op 8 mei” in het Parkinsoncafe door Nicole en Fleur Wolters. Zij lopen stage bij No guts no Glory en hebben deze presentatie voorbereid met onze diëtist van Punt voor Parkinson mw. E v.d Oever.

Vanaf 20 maart start de cursus: Parkinson? Houd je aandacht erbij. Dit zijn 9 bijeenkomsten in Zuidhorn. U kunt zich aanmelden via de website van de Parkinson vereniging.

Op 19 mei (vanaf 14.30) is er een benefiet concert in Grolloo in samenwerking met Parkinson.nl. Op 8 mei zullen we horen wat Henk de Jonge de organisator hierover te vertellen heeft.

Verder is er een initiatief om geld op te halen voor Parkinson.nl dat STAPRIL heet. Wandel de hele maand april mee, elke dag 10.000 stappen.

Een oproep van LUMC (Leiden) met het verzoek om iedereen met Parkinson een online enquete in tevullen over blaasklachten. Deze op roep staat ook in de nieuwsflits van de Parkinson vereniging.

Bij Thea de Haan is het mogelijk om informatie te krijgen over de aftrekbaarheid van gemaakte zorgkosten in 2022.

Daarna start dr J Leemhuis haar presentatie: het wordt een heldere interactief zichtbaar(veel plaatjes) en hoorbaar  met leuke geluidsopnamen.

Geluid komt via onze oren het brein binnen maar blijft niet op een plaats maar vertakt zich over het hele brein. Vandaar dat we snel kunnen muziek kunnen herkennen in pop of klassiek en vaak zelfs in welk nummer.

Ze laat ons actief meedoen bij kleine luisteropdrachten. Ritmes en geluid kunnen emotieslosmaken bv de traan van Maxima bij haar huwelijk. (Dopamine vorming in het brein), muziek werkt op onze motoriek, nodigt uit om mee te bewegen. Omdat muziek waarneming door het hele brein zit kunnen mensen met Parkinson vaak nog wel dansen en grote stappen maken. Sociaal werkt het positief bv zingen in een (kerk)koor of samen spelen in een orkest. Hierbij komt de stof oxitocine vrij in de hersenen. Ook cognitiefdoet het iets nl het verbetert de frontale hersenfuncties(plannen en organiseren) als men een instrument leert bespelen.

 Ook bekend is het voorbeeld dat het zingen van liedjes uit hun jeugd mensen met dementie weer tot leven brengt.

Bij mensen met afasie die na een beroerte niet meer kunnen spreken blijkt dat ze wel zingend hun boodschap kunnen overbrengen omdat ze dan het aangedane hersendeel niet nodig hebben.

Als pijndemping bij operaties ( tandarts ingrepen en bevallingen) wordt muziek ook aangewend.

Een vreemde gewaarwording zijn de muzikale hallucinaties die kunnen optreden bij gehoorbeschadiging in het oor. Mensen horen dan een constante herhaling van muziek die ze vaak niet mooi vinden.

Het was een hele gezellige en leerzame middag waarvoor Jeannette Wijnja Jakoba Leemhuis hartelijk bedankt.

De presentatie van dr. Leemhuis is ook op de website geplaatst.

 

Volgend Parksinsoncafé is 8 mei 2024; “Voeding en het brein”, tijd 14.oo u Plaats Maartenshof


brein 3-2024

                            brein 3-2024 1

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden

« Terug

Archief > 2024 > maart

Terug naar boven