Blog: Spijsvertering

Blog: Spijsvertering

17 oktober 2024 door Sabine Woertman

Mijn DBS-reis, op weg naar De Beste Sabine?

April en mei waren zware maanden voor mij. Ik voelde me regelmatig uitgeput, vooral na het avondeten. Uit verschillende onderzoeken, van ontlasting tot bloedtesten, bleek dat ik een ernstig verzwakte spijsvertering heb. Daarom ben ik rustig begonnen met een dieet om dit te verbeteren. Een orthomoleculair therapeut helpt mij hierbij.

Het aanpassen van je eetgewoonten kan niet in één keer. Toch probeer ik het zo snel mogelijk aan te pakken, omdat ik graag resultaat wil zien. Helaas duurt het even voordat ik echt verbetering merk.

Mijn Dieet (Pas Dit Niet Zelf Toe!)

Mijn dieet is erg specifiek voor mijn situatie, dus ik raad het niet aan om dit zomaar over te nemen. Hier een idee van wat ik wel en niet eet:

  • Wat ik niet combineer: Aardappelen, groenten en vlees. Geen gluten, geen lactose.
  • Voorbereiding van maaltijden: Het liefst stomen, smoren of stoven. Ik vermijd vet, en dus bakken en braden zoveel mogelijk.
  • Histaminegevoelig: Ik moet oppassen met vis, yoghurt, gedroogd fruit en noten.
  • Gezonde vetten: Ik eet wel gezonde oliën, zoals omega 3-6-9, olijfolie.

Wat ik wél mag eten:

  • Groenten met vlees, groenten met groenten, groenten met rijst, aardappelen of pasta.
  • Groentesoep, ook als lunch.
  • Kleine maaltijden zijn de sleutel.

Ontbijtexperimenten

Ik ben begonnen met het ontbijt aan te pakken. Ik probeer uit te vinden wat mijn buik opgeblazen of pijnlijk maakt. Dit heb ik eerder gedaan met het FODMAP-dieet, omdat ik al jaren last heb van prikkelbare darmklachten. Ik let daarbij ook goed op eiwitinname. Eiwitten moet ik niet tegelijk met mijn medicatie nemen, want dat verstoort de werking. Mijn parkinsonmedicatie werkt bij mij pas na een uur, omdat mijn maag en darmen zo traag werken. Dus ik moet zeker met eiwitten minstens een uur wegblijven van mijn medicatie. Gelukkig geeft een dispergeerbare tablet me soms 15 minuten speling. Die werkt na 45 minuten, elk beetje helpt! En een geluk: ik heb een goede glutenvrij bakkende bakker gevonden, ik kan na jaren weer brood eten! (Glutenvrij brood uit de supermarkt kan ik niet verdragen, wat een bagger is dat.)

Ademhalen en volhouden

Het is echt een uitdaging om hiermee te beginnen, maar als mijn parkinsonmedicatie weer goed werkt, ben ik zo blij! In juni begin ik eindelijk de vruchten te plukken van mijn dieet. Soms kan ik na een maaltijd zelfs weer een wandeling maken! Natuurlijk maak ik nog fouten, maar ik leer steeds beter wat wel en niet werkt voor mijn buik. Het zijn echt geluksmomenten als de avonden weer lekker licht en lang zijn en ik  's avonds gewoon naar buiten kan gaan voor een wandeling. En niet de hele avond door het huis beweeg met kleine stapjes en maar wat aan het hannesen ben en ik vooral niet ga zitten, want dan schiet de kramp in mijn voeten. En die kramp is altijd ’s avonds erger dan overdag.

Uitdagingen in het dagelijks leven

In mei ging ik met een vriendin naar een voorstelling van Yentl en de Boer. Het was superleuk, maar ik was de hele tijd bezig met mijn voeten. De ene voet moest ik bewegen tegen de tremor, terwijl ik de andere verplaatste vanwege de dystone kramp. Net toen ik dacht dat ik het niet langer volhield en ook nog moest plassen, was gelukkig de voorstelling afgelopen. Het is zo jammer dat ik niet volop kan genieten omdat ik zo bezig ben met mijn lichaam.

Dansen: een energieboost

Wat mij en vele anderen helpt, is dansen. Samen dansen met twee groepen (een groep van een collega-docent en een groep van mij) gaf me nieuwe energie. Dansen met onbekenden brengt een andere energie, het stimuleert en maakt mij blij! Ik had begin juni eigenlijk al een beetje vakantie nodig, maar dit gaf me weer een flinke boost!

 

Bekijk hier alle blogs van Sabine Woertman

Reacties

Terug naar boven