Blog: Opboksen tegen parkinson

Blog: Opboksen tegen parkinson

3 oktober 2024 door Rik Bronkhorst

Je hoort er steeds vaker over: boksen helpt de parkinsonpatiënt. Beweging is sowieso goed. Oefenen met het maken van grote bewegingen helpt om de fijnere motoriek niet te snel achteruit te laten gaan.

Het vraagt nogal wat discipline om (dagelijks) fysieke oefeningen te doen. De gezelligheid van oefeningen in groepsverband helpt je in ieder geval om er naartoe te blijven gaan. Thuis moet ik nu echt ook gaan oefenen. Het blocnoteje met de tekeningen waarop oefeningen staan afgebeeld helpt mij. De ParkinsonNet-fysiotherapeute in mijn woonplaats heeft die voor mij gemaakt. Ik kon lang om dagelijkse oefeningen heen, maar nu niet meer als ik nog enigszins iets aan die stijfheid van spieren wil doen. "Waarom ga je niet boksen", vragen regelmatig bekenden van mij omdat ze daarover in de media iets vernomen hebben. Alleen al het gewicht van de handschoenen is mij door spierzwakte teveel. Dat was al ruim het geval voordat ik de diagnose parkinson kreeg. Ook staat de gewelddadige uitstraling van boksen mij tegen. Zomaar uit plezier iemand op zijn smoel slaan? Mij niet gezien. Ik  heb daar zoveel aversie tegen dat boksen zelfs voor parkinsonpatiënten zonder fysiek contact mij tegenstaat.

Het gekke met parkinson is ook dat patiënten plotseling bij het uitoefenen van een eerder gedane sport of hobby zomaar vlot of min of meer vlot bezig gaan. Er bestaan filmpjes van parkinsonpatiënten die vlot wegdansen omdat het lichaam dat herkent van eerdere passies. Ik zou die filmpjes wel regelmatig willen zien omdat ze mij naast verbazing vreugde schenken. Misschien kan iemand mij daarover een tip geven? Misschien kan de Parkinson Vereniging op hun website daar aandacht aan schenken?

Fijn voor die mensen die genieten van boksen en daar baat bij hebben. Ik moet het van andere stimulansen hebben. Een duwtje in de rug om activiteiten op te pakken zal mij kunnen helpen, want de parkinsonberg die ook ik ervaar maakt dat soms/vaak lastig. Daarom is een activiteit in groepsverband voor mij uitstekend. Bijvoorbeeld bij de fysiotherapeutenpraktijk  werken aan de conditie en de spieren rekken en strekken wekelijks met een groepje aardige mensen helpt.

Ondertussen kost ook het intypen van deze tekst mij steeds meer moeite. Typ- en spellingsfouten moet ik veelvuldig verbeteren. Het is niet anders; parkinson is een progressieve ziekte. Dus probeer, indien u dat nog kunt, op uw manier iets te ondernemen wat u helpt tegen de teloorgang.

Ga terug naar alle blogs en vlogs van Rik Bronkhorst

Reacties

Terug naar boven