Blog: Dagboek van Parki - augustus 2024 - Parkinson en pijn

Blog: Dagboek van Parki - augustus 2024 - Parkinson en pijn

8 augustus 2024 door Ria Snoek

Tijdens  ons lotgenotenoverleg kwam onder andere spierpijn aan de orde. "Ben ik eindelijk aan het lopen, krijg ik enorme spierpijn!", vertelde een deelnemer. De anderen herkenden het niet. Maar de volgende dag kregen we een mail: "In het boekje 'Handboek Parkinson Symptomen' van Monique Thoonsen stond een link naar een filmpje."  

2024-08-1 Handboek Parkinson SymptomenBeetje ingewikkeld maar parkinson blijkt wel degelijk invloed te hebben op het ervaren van pijn!

Ik klikte op de link en bekeek het mini-college uit 2019, gepresenteerd door de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Het college duurt een kwartier. Wauw, wat een goed verhaal! Tevens een goede uitleg over wat parkinson is, hoe pijndemping gewoonlijk werkt en waarom veel Parki’s pijn hebben.

Daarna bestelde ik het 'Handboek Parkinson Symptomen'. Fysieke winkels moet je steunen, vind ik, maar de boekhandel had het niet en kon het ook niet bestellen. Ik schrok. Uitverkocht? Nee hoor. Via internet was het gelukkig wel verkrijgbaar. Leden van de Parkinson Vereniging kunnen het boek met 10% korting bestellen bij de uitgeverij.

Twee dagen later lag het boek in mijn brievenbus. Ik keek het in. Tjonge, inderdaad een fijn naslagwerk! Van alle mogelijke symptomen (niet iedereen ‘krijgt’ dezelfde problemen) staat de mogelijke oorzaak uitgelegd en wat je er misschien aan kunt ook doen. Mantelzorgers en vrienden kunnen in dit handboek lezen, hoe ze iemand met parkinson kunnen helpen. Waardevol!

2024-08-1 Mogelijke symptomen ParkiDat veel Parki’s bloeddrukproblemen hebben wist ik. Levodopa en dopamine-agonisten kunnen lage bloeddruk veroorzaken staat als een van de oorzaken genoemd. Maar ook krijg je daarna tips hoe je hier mee om kunt gaan. En ik las: "Hartritme wordt door het autonome zenuwstelsel gereguleerd, maar dat werkt bij Parkinson niet goed, waardoor het hartritme kan afwijken van wat  we nodig hebben." Mijn vermoeden dat er een verband is tussen mijn parkinson en hartritmestoornissen lijkt dus bevestigd. Waarom weten de specialisten dat dan niet? Niet wetenschappelijk bewezen zeggen ze...

En dit  zijn maar twee voorbeelden uit het boekje, samen met de pijn waar dit blog mee begint drie.  Ik ben blij met dit boekje!

Ieder mens met parkinson is anders, niet iedereen krijgt dezelfde syptomenen niemand (hoop ik) krijgt ze allemaal!

 Ga terug naar alle blogs van Ria Snoek

Reacties

  1. Margriet Margriet Schreef op 12 augustus 2024

    Ik heb het boek, geweldig mooi naslagwerk, waardevol boek voor iedereen

Terug naar boven