Blog: Fietsen is voor mij reiniging van lichaam, geest en gevoel

Blog: Fietsen is voor mij reiniging van lichaam, geest en gevoel

22 juli 2024 door Gastblogger

Gastblog door Jos Voeten
(ervaringsdeskundige Parkinson, duurzaamheidsgeneralist, directeur-eigenaar van de Stichting 'voorkomen is goedkoper dan genezen')

Voldoende beweging helpt om gezond te blijven. En voldoende bewegen helpt dus ook bij parkinson. En er is een heel scala aan bewegingsopties: van stofzuigen tot wandelen, van nordic walking tot grasmaaien en van boksen tot yoga. Mijn persoonlijke favoriet is fietsen. Fietsen is voor mij reiniging van lichaam, geest en gevoel.

Reiniging van lichaam
Fietsen heeft voor mij dezelfde reinigende werking als die van een sauna. De temperatuur in de sauna zorgt ervoor dat ik ga zweten en met het zweet komen allerlei afvalstoffen mee naar buiten. Bij een sauna komt de warmte van buitenaf. Ik noem het dan ook wel eens lui zweet. Dat klopt eigenlijk niet want het automatisch aanpassen van mijn lichaam aan de temperatuurschommelingen van buitenaf kost stiekem toch wel veel energie. Bij fietsen komt de warmte juist vanuit mijn lichaam zelf. Een half uur tot drie kwartier fietsen geeft mij het gevoel van een intense, diepe reiniging.

Reiniging van geest
Ik heb ooit een tweedaagse cursus 'Train your brain' gevolgd. Eén van de dingen die ik toen heb geleerd is dat onze hersenen ’s nachts de indrukken van overdag verwerken. Mijn beeld is dat onze hersenen de afgelopen dag analyseren en archiveren en zo weer ruimte maken voor nieuwe indrukken. Bij dat opruimen van de 'hersenkamertjes' vallen dingen op hun plaats en zo ontstaan daarbij soms nieuwe ideeën of inzichten. De kunst is om die nieuwe inzichten bewust vast te leggen en te bewaren. Een medisch psycholoog vertelde mij dat de cyclische ritmische beweging van fietsen de hersenen stimuleert om ook aan de slag gaan met het proces van archief analyseren en archiveren van indrukken. Dat geldt ook voor andere bewegingen zoals kauwgomkauwen of ijsberen (zijspoor: zie het mini college van Erik Scherder Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?) Mijn beeld is dat fietsen bij mij nog redelijk op de automatische piloot gaat waardoor mijn hersenen ruim voldoende capaciteit over hebben om indrukken te verwerken. En het mooie van fietsen is dat je wakker bent en inderdaad nieuwe inzichten direct bewust meekrijgt.

Reiniging van gevoel
Er zijn vele soorten gevoelens. Wat ik bedoel met reiniging van gevoel is dat ik bij fietsen eventueel aanwezige negatieve gevoelens zoals frustratie of boosheid letterlijk van me af kan trappen. Zoals dat bijvoorbeeld bij (kick)boksen ook kan. 
Als ik een half uur of drie kwartier lekker heb gefietst dan krijg heb ik het gevoel dat ik herboren ben.

Mountainbiken voor de balans
Variant van fietsen is mountainbiken. En dan komt er nog een aspect om de hoek kijken: balans. Dit YouTube-filmpje is uit 2018: mtb route Rucphen zandrug en duinen. Ik moet weer even oefenen om dit technische stukje weer te kunnen rijden.

Fietsen als compensatie voor lopen
Bij Parkinson gaat lopen niet meer vanzelf. Mensen met parkinson gebruiken daarom vaak compensatiestrategieën om toch te kunnen lopen. Voor lopen zijn er bij voorbeeld 7 categorieën van compensatiestrategieën. Onderstaande tabel komt uit de Nederlandse samenvatting van het proefschrift van Anouk Tosserams (compensation-strategies-for-gait-impairment-in-parkinsons-disease). Fietsen is dus een compensatiestrategie voor lopen. En dat brengt mij weer bij Bike voor Parkinson.

Bike voor parkinson
Elk jaar vindt op de eerste zaterdag van september Bike voor Parkinson plaats. Mensen met parkinson, naasten, zorgverleners en andere geïnteresseerden stappen in Zuid-Limburg op de fiets om samen parkinson letterlijk de wereld uit te trappen. Ook vanuit West-Brabant doen er teams mee aan Bike voor Parkinson zoals ‘WY samen tegen Parkinson’. WY staat voor de Westbrabantse Yoppers & Co. Fietsen tegen parkinson want fietsen is gezond, samen fietsen is gezellig en schept een sociale band. En als we dan toch fietsen, dan kunnen we net zo goed geld inzamelen voor het goeie doel.

Jos_Voeten_tabel

 

Reacties

Terug naar boven