Blog: De rondleiding bij het Biomedial Primate Research Centre

Blog: De rondleiding bij het Biomedial Primate Research Centre

11 juli 2024 door Els Haring

En toen kwam de uitnodiging voorbij om een rondleiding te krijgen in het onderzoekscentrum in Rijswijk Z-H en een presentatie betreffende onderzoek naar o.a. parkinson. Daar heb ik wel even over na moeten denken: wil ik dit wel weten en meemaken, een lab waar proefdieren (primaten) gebruikt worden voor onderzoek naar parkinson.

Els_BPRCIk bedacht: laat ik er open in gaan, en zelf ervaren en horen, daar ik van nature nogal nieuwsgierig ben aangelegd.

Er waren 20 aanmeldingen, echter na afmeldingen waren we met 5 deelnemers met parkinson en 3 zonder, waaronder mijn Kees(manager). We werden vriendelijk onthaald met koffie en een versnapering. We kregen een algemene presentatie betreffende BPRC en vervolgens een presentatie betreffende onderzoek naar hersenziekten. Daarbij werd duidelijk gemaakt waarom er gekozen is voor het werken met primaten: muizen en ratten leven gemiddeld maar 2 à 3 jaar, te kort om een langer termijn te kunnen onderzoeken en primaten worden tussen de 20 en 25 jaar oud.

Els_microscoopEen presentatie betreffende de cellen in het brein en wat er misgaat bij parkinson. Een presentatie over in vitro-modellen, waarbij gekweekt weefsel wordt gebruikt. Een rondleiding langs de verblijven van de primaten en uitleg betreffende hun groepssamenstelling en verzorging en welzijn. En een rondleiding door het lab, waarbij het zien van de neuronen door de microscoop verrassende beelden gaf, het leek wel kunst.

Een voortreffelijke lunch en daarna uitleg over het gebruik van de clicker training, met als doel de apen gedrag aan te leren waardoor er stressvrij samples afgenomen kunnen worden, zoals haarweefsel of bloed. Het was een bijzonder leerzame dag waarbij het goed zichtbaar is dat het welzijn van de dieren gewaarborgd is en men met liefde voor de dieren zorgt.

Trouwens, voor diegenen die nog huiveren: ALLE medicijnen wereldwijd worden nog ontwikkeld en getest op dieren. Wanneer er in Nederland een verbod zou komen, zijn we afhankelijk van het buitenland met name buiten Europa, waarbij het zicht op het welzijn van de dieren niet meer gewaarborgd kan worden. In Europa is dit vooralsnog een vereiste en zijn de controles en de wetgeving hieromtrent streng.

Het was een boeiende en leerzame dag, waarbij ik de afspraak heb gemaakt een presentatie te komen geven betreffende het leven met parkinson. 

Voor meer informatie: www.bprc.nl.

Ga terug naar alle blogs van Els Haring

Reacties

  1. Victor Victor Schreef op 12 juli 2024

    Beste Els,

    Niet alleen worden dierproeven verplicht gebruikt bij geneesmiddelen maar ook voor het toelaten van chemiicalien. Dit gebeurd in de EU sinds 2010. Het betreft REACH wetgeving ontwikkeld door ECHA.

    Gr. Victor

Terug naar boven