8 mei 2023 Frank Schopman
Parkinsoncafé 8 mei 2023 Boekbespreking door Frank Schopman
Frank Schopman, één van de grootste fans van neuroloog Bas Bloem vertelt deze middag vol elan over de ziekte van Parkinson die Bas Bloem in zijn boek ´De Parkinson Pandemie´ beschrijft. Neuroloog Bas Bloem schreef het boek samen met enkele andere neurologen. Hij is als neuroloog en wetenschapper werkzaam in het Radboudziekenhuis in Nijmegen en oprichter van ParkinsonNet.
Alhoewel Parkinson niet besmettelijk is, vindt Frank de titel goed gekozen omdat het de aandacht trekt en momenteel de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld is. Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen met Parkinson verdubbeld tot meer dan 6 miljoen wereldwijd, en de verwachting is een verdere verdubbeling tegen 2040. Wat is daar de oorzaak van?
De industriële revolutie luidde het tijdperk in van landbouwbestrijdingsmiddelen, zware metalen, oplosmiddelen etc. etc. Toen de welvaart na de tweede wereldoorlog maar groeide en groeide dacht de mens de meeste problemen in bijv. de voedingsindustrie en de land- en tuinbouw met chemische stoffen op te kunnen lossen.
Frank vertelt dat er een verband aannemelijk is tussen het gebruik van pesticiden en het krijgen van de ziekte van Parkinson. Tijdens recent onderzoek werden bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen in de luiers van baby´s gevonden die 250 meter van de bollenvelden wonen.
De consumptie van melk werd decennia lang gestimuleerd. Weet u het nog? ‘Melk de witte motor!’ en Joris Driepinter! Een verband tussen veel melk drinken en het krijgen van Parkinson is waarschijnlijk.
Conclusie: Het groeiende aantal mensen met Parkinson komt maar gedeeltelijk door de vergrijzing: oudere mensen hebben een hoger risico.
Maar…. Uit het onderzoek door neuroloog Bas Bloem en anderen kan men concluderen dat de ziekte van Parkinson ook een door de mens veroorzaakte ziekte is!
Frank Schopman merkt hierbij op dat bij mensen bij wie de ziekte van Parkinson zich openbaart een oorzaak van de ziekte kan zijn dat zij in een ‘omgeving met luchtvervuiling’ wonen. Een andere oorzaak is het eten/drinken van met gif bespoten producten. Let wel: er moet naast deze blootstelling altijd een genetisch aanleg voor de ziekte aanwezig zijn, om ziek te worden.
Uit de zaal komen verschillende reacties: sommigen vertellen vroeger bij werkzaamheden in aanraking te zijn geweest met chemische bestrijdingsmiddelen. Zelfs met blote handen.
Ook zijn er mensen die dicht bij vervuilende industrieën woonden.
Anderen denken dat bespoten voeding ook zeker invloed heeft op hun parkinsonsymptomen.
Frank vertelt dat hoogleraar Bas Bloem alleen nog biologische producten eet. En dan nog schrobt hij een appel met een borstel alvorens er een hap van te nemen.
De volledige titel van het boek luidt: De Parkinson Pandemie EEN RECEPT VOOR ACTIE:
- meer voorlichting over de pandemie
- het aanpakken van de vervuiling van onze omgeving
- het nemen van preventieve maatregelen
- het toegankelijk maken van betere en breder beschikbare zorg
- optimale steun voor patiënten en hun naasten
- meer onderzoek naar de oorzaak en uiteindelijke genezing
De bewustwording van het belang van gezonde voeding werd begin 2002 een feit met de oprichting van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA/zie onderstaande foto).
Dat het lang zal duren voordat we van de aarde weer een schone planeet hebben gemaakt, blijkt uit het onderzoek naar grutto’s. Grutto’s overlijden aan het eten van regenwurmen die nog steeds DDT bevatten, 50 jaar na het Nederlands verbod op DDT.
Frank vertelt over de Europese organisatie EFSA (European Food Safety Authority). Deze bepaalt hoe bestrijdingsmiddelen worden getest en daarna toegelaten worden op de markt. Als men het op muizen test en de muizen geen kanker krijgen en blijven leven, wordt een medicijn al snel goedgekeurd. Men zou er beter aan doen niet een enkel bestrijdingsmiddel maar cocktails te testen op muizen, omdat op elk stuk fruit, groente, noten of haver meerdere pesticiden zijn gebruikt. En men zou na afloop van het onderzoek het aantal zenuwcellen in de zwarte kern moeten tellen als de muis dood is.
Er zijn geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen of afremmen. Wel zijn er medicijnen die symptomen bestrijden waardoor je makkelijker beweegt, zoals Levodopa.
Ik eindig dit verslag waarmee Frank Schopman zijn presentatie begon: het zeer grote belang van bewegen door mensen met de ziekte van Parkinson.
Zelf beweegt Frank dagelijks. Dat gaat van boksen tot wandelen en fietsen. Belangrijk is dat het bewegen zo intensief gebeurt dat je hartslag omhoog gaat en je begint te hijgen. Dan maak je stofjes aan in de hersenen die het effect hebben dat geldt als een halve hoeveelheid medicatie.
Frank vertelt over een wetenschappelijk onderzoek van Bas Bloem van een jaar geleden, waarbij drie groepen mensen met Parkinson betrokken waren. Per groep ging het van weinig/nauwelijks bewegen tot het bewegen met 80 % van de maximale hartslag en hijgen. Bij de laatstgenoemde groep breidden de symptomen zich na een half jaar niet uit. En uit MRI-scans bleek dat de hersenen nieuwe verbindingen hadden aangemaakt, dankzij het intensieve sporten.
Het was een fijne, leerzame middag, mede door de respons vanuit de zaal. Met een welgemeend applaus en een attentie werd Frank bedankt voor zijn presentatie.
We hopen hem nogmaals te gast te hebben voor een presentatie over autorijden en het verlengen van je rijbewijs bij Parkinson.