Parkinson en ergotherapie

maandag 17 april 2023

Op 17 april 2023, waren te gast in het Parkinsoncafé de ergotherapeuten Janine Dijkstra en Coen Degeling. Beiden zijn gespecialiseerd in ergotherapie voor mensen met de Ziekte van Parkinson. Ook verwelkomen wij deze middag Monique Griffioen, zij maakt deel uit van het digitaal thuiszorgteam van de Zorgcirkel. Tevens aanwezig is een vertegenwoordiger van de firma Rollz Motion.

Bij binnenkomst staan al verschillende hulpmiddelen op- en tussen de tafels klaar voor een demonstratie. Van aangepast bestek tot driewielers en een elektrisch hoog-laagbed.

Ergotherapie 1 (1)     Ergotherapie 1 (2)

Om zoveel mogelijk bezoekers te woord te staan en individueel advies te geven over de diverse hulpmiddelen, kon men na het welkom meteen bij onze gasten terecht. Veel mensen maakten hier gebruik van. Voor hen die liever bleven zitten, schoven onze specialisten na de pauze bij hen aan tafel aan.

Ergotherapie 1 (3)    Ergotherapie 1 (4)

Centraal stond deze middag de vraag hoe u uw dagelijkse bezigheden en activiteiten zoveel als mogelijk kunt blijven doen zoals u dat graag doet. En welk hulpmiddel maakt dit mogelijk?

Zo is er een rollator speciaal voor mensen met Parkinson of een verstoord looppatroon. De laserlijn stimuleert de gebruiker om een loopbeweging te starten. De metronoom en de trilling in het handvat ondersteunen het loopritme.

Ergotherapie 1 (6)     Ergotherapie 1 (5)

Digitale thuiszorg

Ergotherapie 1 (7)Monique Griffioen werkt bij de Zorgcirkel waar zij zich bezighoudt met de digitale zorgtechnologie. Zij heeft 3 voorbeelden bij zich.

Ergotherapie 1 (8)Tessa, de zorgrobot. Die helpt d.m.v. spraakberichten  zoals herinneren aan een doktersafspraak, of stimuleren om iets te doen, zoals een broodje eten. Ook mantelzorgers kunnen tekstberichten invoeren. “Tessa” kan bijdragen aan structuur in het dagelijks leven van mensen met beginnende geheugenproblemen.

De Medido: een digitale medicijnuitdeler (ook wel dispenser genoemd) die op het goede moment de juiste hoeveelheid medicatie afgeeft.

Ergotherapie 1 (9)De compaan; eenvoudige tablet voor spelletjes,  contact met (klein)kinderen en zorg op afstand.

Tegen het einde van het café vertrokken druppelsgewijs de bezoekers huiswaarts. Het was een informatieve middag en zeker voor herhaling vatbaar.

« Ga terug naar Parkinson Café Purmerend

Logo Parkinson_CAFE_300

Zorgcirkel locatie Novawhere
Zaal Het Binnenhof
Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1
1444 HT Purmerend

E-mail: info@parkinsoncafepurmerend.nl

Facebookpagina Parkinson Café Purmerend
Coördinatoren:

Coördinatoren: Margreet Westra 06-14223409 en Frank Visser 06-53674481

Margreet Westra Coördinator
Frank Visser: Penningmeester
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven