Verslag Parkinson Café Ergotherapie
Op donderdag 6 juni gaf Thea de Ruiter, ergotherapeut bij ICare een interessante presentatie over de bijdrage die ergotherapie kan leveren aan ze lang mogelijk zelfstandig functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson.
Ergotherapie is er op gericht dat mensen zo veel mogelijk zelf kunnen blijven doen, en eigen regie kunnen blijven voeren. Ergotherpeuten werken met doelen. Is een doel bereikt, dan kunt u daar zelf mij aan de slag, en hoeft u niet meer naar de ergotherapeut.
De ergotherapeut komt bij de mensen thuis, zodat u in uw thuissituatie kunt oefenen op situaties die voor u belangrijk zijn.
Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:
- Houding, zitten, liggen. Is de zithouding goed, kan je nog zelf draaien in bed?
- Balans over de dagactiviteiten, actief zijn als de medicijnen werken, rusten als medicatie is uitgewerkt.
- Omgaan met stress. Druk in het hoofd. En, hoe gaat de partner hiermee om?
- Aanpassingen (vast aan de muur) of hulpmiddelen (bijv. een rolstoel of een drinkbeker)
- Ook weet de ergotherapeut alles van vergoedingen door de verzekeringen. (10 uur wordt vergoed door de zorgverzekeraar, en gaat af van het evt. nog openstaande eigen bijdrage. Sommige verzekeraars bieden meer ergotherapie vergoeding aan.)
Verschillende hulpmiddelen konden vervolgens uitgeprobeerd worden. Bekers, een draaischijf voor in de auto of voor op tafel, speciaal bestek dat in de goede stand gezet kan worden, muntje voor in de boodschappenkar met een speciale rand om vast te houden, grijpstok om dingen mee te kunnen pakken/oprapen. Touwladder en bedbeugel om in bed te kunnen komen, en makkelijk recht te kunnen gaan zitten, hierbij kan ook een satijnen pyjama of laken goed helpen. Kleedstokje om kleding over de schouder te kunnen krijgen, drempelhulp om eenvoudig over een drempel te komen. Ook is er nog een filmpje bekeken over de WOLK, een broek met airbag om heupfracturen te voorkomen. Dit is een erg duur hulpmiddel.
Conclusie is dat er heel veel verschillende hulpmiddelen te krijgen zijn. Advies is, vraag eerst een ergotherapeut om raad voordat u iets aanschaft om te bespreken wat voor u het beste en het veiligst is.
Bent u op zoek naar een ergotherapeut die speciaal geschoold is voor het begeleiden van mensen met de zieke van Parkinson kijkt dan op de website Parkinsonzoeker.nl !