Verslag bijeenkomst 2024-09-10 - Viering 10-jarig jubileum

IMG_0158.JPG

Beetje later dat u van ons gewend bent treft u hieronder (alsnog) het verslag aan van de bijenkomst van 10 september 2024. Deze stond in het teken van het 10-jari jubileum van het Parkinson Café

Verslag van de bijeenkomst van het Parkinson Café regio ‘s-Hertogenbosch op 10 september 2024

Aanwezig: ongeveer 80 bezoekers, de leden van het Smartlappen- en levensliederenkoor Warempel, Jan Lantink (voorheen voorzitter Parkinson Vereniging, thans voorzitter van de Parkinson Alliantie Nederland) en (voormalige en huidige) leden van het "Parkinson Team"

1. Welkomstwoord en terugblik

Voorzitter Chantal Lambooij heet allen welkom. Zij is blij met de hoge opkomst. Het is een heuglijke dag. Het Parkinson Café bestaat deze maand 10 jaar. Dat is iets om even bij stil te staan en te vieren.Vervolgens gaat ze aan de hand van een Powerpointpresentatie in op het functioneren van het Parkinson Café in de afgelopen 10 jaar. Zie bijlage (nog bij te voegen)

2. Namens de llandelijke organisaties aanwezig: Jan  Lantink

Vervolgens geeft zij het woord aan Jan Lantink. Hij feliciteert het Parkinson Café met dit jubileum. Hij wijst op het belang van de cafés. Deze zijn door het hele land verspreid en vormen een belangrijke schakel in de communicatie tussen de leden en de vereniging. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig. Daardoor kunnen lotgenoten, hun partners en andere belangstellenden elkaar ontmoeten en informatie ontvangen over allerlei aspecten die met de ziekte te maken hebben. Dat is niet centraal te regelen. Het is goed om te zien dat het Parkinson Café steeds druk bezocht wordt. .
Vervolgens geeft spreker uitleg over de (landelijke) organisaties die in de Parkinson Alliantie samenwerken. Zo leveren zij een bijdrage om de oorzaken en gevolgen van Parkinson(isme) te bestrijden en de kwaliteit van leven van mensen die de ziekte hebben te verbeteren. Dat zijn:

- Parkinson Vereniging: Vertegenwoordigt mensen met Parkinson en hun naasten.
- ParkinsonNet: Landelijk netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in Parkinson.
- ParkinsonNL: Fonds voor onderzoek, innovatie en voorlichting over Parkinson.
- Dutch Parkinson Scientists: Vereniging van onderzoekers naar Parkinson.

3. Werving en motivatie nieuwe leden van het "Parkinsoncafé team"

Voor de organisatie van de maandelijkse bijeenkomsten werkt een team samen. Een deel is professionals, het andere deel “ervaringsdeskundige” Er zijn regelmatig vacatures. De overwegingen om  toe te treden tot het team kunnen verschillend zijn. Miriam leest voor uit een bijdrage van Harry Aarts. Hij schreef: “Vanwege mijn diagnose Parkinsonisme kwam ik in contact met het team. Ze  vroegen of ik me bij hen wilde aansluiten. Mijn aanvankelijke twijfel werd weggenomen toen ik een bijeenkomst bezocht. Ik raakte in contact met veel lotgenoten. Allemaal mensen waarbij de  klachten en het stadium waarin deze verkeren kunnen verschillen maar ddie per sa;do  in hetzelfde schuitje zitten. Mijn aansluiting in het team heeft me veel extra kennis, nieuwe contacten, veel voldoening en waardering opgeleverd. Ik heb  er goed aan gedaan. Ik kan het iedereen aanraden. Enige feeling met dit vrijwilligerswerk is wel handig..

4. Optreden levensliederen- en smartlappen koor “Warempel

Na dit min of minder officiële deel werden de aanwezigen getrakteerd op een optreden van hèt Smartlappen en levensliederenkoor “Warempel”. Ze voelden de sfeer in de zaal goed aan. De aanwezigen zongen uit volle borst elk liedje gezellig mee. Dit alles ging onder het genot van drankje en hapje. 

Al met al kon iedereen terugkijken op een zeer geslaagde middag
10 oktober 2024

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Parkinsoncafe 10 Jaar (DEF).pptx9,0 MBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentationdownload

« Terug

Locatie

Logo Parkinson_CAFE_300

Cultureel Centrum de Biechten
Vincent van Goghlaan 1
5246 GA Hintham (Rosmalen)

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven