-
ParkinsonNL kent €666.739 toe aan 4 onderzoeksprojecten
ParkinsonNL stelde begin 2024 een subsidieoproep open voor onderzoeksprojecten die bijdragen aan het voorkomen, remmen, stoppen en uiteindelijk kunnen genezen van parkinson(ismen). Er zijn maar liefst 16 aanvragen ingediend. Na een grondige beoordeling door externe beoordelaars en onze onafhankelijke Wetenschappelijke Adviesraad zijn vier projecten geselecteerd, waarmee in totaal € 666.739 wordt toegekend.
-
Een smartphone app voor het bepalen van de status van de ziekte van Parkinson
Een recente Indiase/Taiwanese publicatie beschrijft een online model in de cloud voor de ondersteuning van mensen met parkinson. De onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat op basis van analyse van met een smartphone opgenomen stemgeluid, de ernst van parkinsonsymptomen kan schatten.
-
Eerder starten met levodopa heeft geen effect op het verloop van de ziekte van Parkinson gemeten over vijf jaar
In 2011 is een onderzoek gestart dat testte of levodopa naast het effect op de symptomen ook effect heeft op het verloop van de ziekte. In 2024 zijn de resultaten van het vervolg van dit onderzoek gepubliceerd. Het vervolgonderzoek is gedaan om te onderzoeken of eerder beginnen met levodopa op langere termijn, namelijk 5 jaar, niet toch een effect heeft op het verloop van de ziekte of toch zorgt voor meer bijwerkingen.
-
Levenslang bewegen vertraagt parkinson
Een nieuwe Amerikaanse studie wijst uit dat mensen met parkinson die vóór de diagnose levenslang intensief hebben bewogen of gesport een tragere achteruitgang ervaren in motoriek en algemeen functioneren. Misschien helpt bewegen dus de ziekte te vertragen.
-
Promotie Linda Oosterveld: Perspectives on Parkinson’s disease progression
Op vrijdag 11 oktober 2024 verdedigt Linda Oosterveld het proefschrift 'Perspectives on Parkinson’s disease progression' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
-
Angst als voorteken
Parkinson komt zelden alleen. De ziekte uit zich geregeld samen met een breed palet andere klachten, waarvan sommige zich al eerder aandienen. Een minder bekende klacht in dit palet vormen angststoornissen, die de kans op latere parkinson verdubbelen, zo blijkt uit recent Engels onderzoek.
-
Promotie Martin Johansson: Ziekteprogressie bij de ziekte van Parkinson begrijpen en afremmen
Op woensdag 20 maart 2024 verdedigt Martin Johansson zijn proefschrift 'Disease progression in Parkinson’s disease: identifying cerebral mechanisms for targeted interventions' aan de Radboud Universiteit.
-
Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering
Wagenings onderzoek heeft een subsidie van ruim een miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de subsidie gaan onderzoekers vroege indicatoren van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson identificeren. Tegelijkertijd onderzoeken ze hoe de moleculaire mechanismen van deze aandoeningen verband houden met voedingspatronen en leefstijl.
-
Onderzoek ‘Vrouw en parkinson’ afgerond
Het onderzoek ‘Vrouw en parkinson’ van dr. Annelien Oosterbaan, een jonge vrouw met parkinson én wetenschappelijk onderzoeker bij het Radboudumc, is afgerond. Binnenkort verschijnt het eerste wetenschappelijk artikel over de resultaten.
-
REM-slaap gedragsstoornis (RBD) sleutel tot parkinsonzorg op maat
Een groep Franse wetenschappers heeft onderzocht in welke mate REM-slaap gedragsstoornis bij mensen met parkinson het verloop van de ziekte beïnvloedt.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina