-
Parkinson Kookclub: 'Parkinson? Samen koken, samen eten!'
Actief blijven en plezier beleven door samen te koken en te eten dat kan bij de Parkinson Kookclub: Parkinson? Samen koken, samen eten! in Nootdorp.
-
Promotie Yujia Zhao: Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology
Op dinsdag 8 oktober 2024 verdedigt Yujia Zhao het proefschrift 'Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology' aan de Universiteit Utrecht.
-
Een heilzaam bakkie
Regelmatig koffie of thee drinken verkleint de kans op het krijgen van parkinson. Cafeïne speelt hierbij een hoofdrol, maar hoe blijft duister.
-
RIVM: wees voorzichtig met het gebruik van voedingssupplementen met Mucuna pruriens
In Nederland worden online kruidenpreparaten met zaden van Mucuna pruriens verkocht. Het RIVM onderzocht of deze preparaten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Er is over Mucuna pruriens heel weinig openbare wetenschappelijke informatie beschikbaar. Daarom is het niet mogelijk te bepalen wat een veilige dosis is. Wel zijn er aanwijzingen dat Mucuna pruriens negatieve effecten kan hebben op de lever, nieren en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom adviseert het RIVM om voedingssupplementen die Mucuna pruriens bevatten uit voorzorg niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, of bij lever- of nierproblemen.
-
Natuurlijke gezondheidsproducten voor de ziekte van Parkinson
Onlangs heeft het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc onderzoek gedaan naar het gebruik van natuurlijke gezondheidsproducten om parkinsongerelateerde symptomen te verminderen. Onderzoeker Bart Maas schreef voor de Parkinson Vereniging een samenvatting over de bevindingen.
-
Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering
Wagenings onderzoek heeft een subsidie van ruim een miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de subsidie gaan onderzoekers vroege indicatoren van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson identificeren. Tegelijkertijd onderzoeken ze hoe de moleculaire mechanismen van deze aandoeningen verband houden met voedingspatronen en leefstijl.
-
De rol van koffie, aspirine en roken
Net als bij veel andere aandoeningen spelen bij de ziekte van Parkinson erfelijke factoren, factoren uit de omgeving, en de interacties tussen die twee, een hoofdrol. Dit geldt zowel voor de kans op het krijgen van de ziekte, als voor de leeftijd waarop dit gebeurt, en het verloop ervan. Onderzoekers uit het Duitse Lübeck bestudeerden de rol van drie veelvoorkomende leefstijlfactoren: koffie drinken, inname van aspirine, en roken, en stelden verschillende relaties met de ernst van parkinsonsymptomen vast.
-
Misleidende publicatie over de waarde van voedingssupplement citicoline als parkinsonmedicijn
De werkgroep wetenschapsnieuws komt ook artikelen tegen die we bewust niet “vertalen” naar een Nederlandse samenvatting, omdat wij de wetenschappelijke onderbouwing van een studie onvoldoende vinden. Onderstaande studie is een voorbeeld daarvan. Omdat dit een vrij verkrijgbaar voedingssupplement betreft hebben wij besloten de “vertaling” wel te publiceren, maar met de nodige kanttekeningen.
-
Kun je parkinson krijgen van melk?
Volgens hoogleraar Bas Bloem kan het drinken van veel melk met bestrijdingsmiddelen de kans op het krijgen van de ziekte van parkinson verhogen. Zoals hij al liet zien in zijn college. Krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?
-
Parkinson en koffie
Heeft koffie drinken een positief of negatief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson? In een onderzoek waar verschillende onderzoeksgroepen aan meededen, kregen 60 patiënten met een diagnose van ZvP sinds 1 tot 8 jaar een capsule met 200 mg caffeïne en 60 vergelijkbare patiënten een capsule met een placebo.