Berichten over Pesticiden

  1. De Nieuws BV (NPO1): Oud-CDA-politicus Rendert Algra kreeg parkinson: 'Mede door landbouwgif'

    Lang hield hij het stil, ontkende het zelfs. Maar toen hij openlijk zijn ziekte bekendmaakte, kreeg hij ongelofelijk veel reacties en steunbetuigingen. Oud-CDA-politicus Rendert Algra is 61 en heeft parkinson. Rendert Algra ziet landbouwgif als een van de oorzaken van zijn Parkinson. Toch werd het wetsvoorstel om het gebruik van landbouwgif in te perken, deze week ingetrokken.

    Toon volledig bericht

  2. Vragen aan Minister Schouten over hernieuwde toelating glyfosaat

    Op 12 oktober 2021 heeft het Pesticide Action Network Nederland in samenwerking met de Parkinson Vereniging vragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de mogelijk hernieuwde toelating van Glyfosaat. 

    Toon volledig bericht

  3. De Hofbar (PowNed)

    Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening ter wereld en ook in Nederland neemt het aantal parkinsonpatiënten jaarlijks toe. Deskundigen stellen dat er een relatie bestaat tussen het gebruik van pesticiden in de landbouw en de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  4. Parkinsonpatiënten slaan alarm: 'Stop met ziekmakende pesticiden'

    “Wij willen er gewoon voor zorgen dat er geen mensen meer Parkinson krijgen, want het is echt een nare ziekte." Dat zegt Jobien Wind van de Parkinsonvereniging over haar strijd tegen het gebruik van pesticiden in de landbouw. Er is toenemend bewijs dat dit soort middelen leidt tot Parkinson. Professor Bas Bloem onderstreept dat verhaal in zijn boek 'de Parkinson Pandemie', dat volgende week in Nederland verschijnt. (Bron: Omroep Gelderland)

    Toon volledig bericht

  5. Parkinson Vereniging wil duidelijkheid over onderzoek naar glyfosaat: ‘Beoordeling gebaseerd op conclusies van producenten’

    De Parkinson Vereniging maakt zich grote zorgen over de herbeoordeling van glyfosaat, de werkzame stof in veelgebruikte onkruidbestrijders. (Bron: De Stentor)

    Toon volledig bericht

  6. Neuroloog wil verbod op chemische middelen die hersenziekte kunnen veroorzaken: ‘Sjonge, het is verdorie urgent!’

    Neuroloog wil verbod op chemische middelen die hersenziekte kunnen veroorzaken: ‘Sjonge, het is verdorie urgent! (Bron: BD.nl)

    Toon volledig bericht

  7. Neuroloog wil bestrijdingsmiddelen in de ban: ‘Laat mensen niet onnodig Parkinson krijgen’

    Als neuroloog ziet Bas Bloem van het Radboudumc hoe Parkinson het leven van zijn patiënten vernielt. Pesticiden kunnen de hersenziekte veroorzaken, toch blijft een verbod uit. ,,Maar het is verdorie urgent! Hoe leggen we volgende generaties uit dat zij Parkinson kregen omdat wij aarzelden om maatregelen te nemen?” (Bron: AD.nl)

    Toon volledig bericht

  8. Zorgen over goedkeuring glyfosaat (Roundup) door het Ctgb

    Glyfosaat (de werkzame stof in Roundup) is een wijd verspreid en veelbesproken onkruidbestrijder. Op dit moment is het gebruik van glyfosaat in Nederland toegestaan thuis en in de landbouw. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid. De Parkinson Vereniging maakt zich zorgen om het gebruik van glyfosaat vanwege duidelijke wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.

    Toon volledig bericht

  9. Reformatorisch Dagblad: Parkinson door pesticiden

    Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt gestaag. Niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. Milieuvervuilende stoffen en bestrijdingsmiddelen spelen een belangrijke rol. „Wat mij betreft is het bewijs overtuigend.” (Bron: Reformatorisch Dagblad)

    Toon volledig bericht

  10. Ctgb vraagt EFSA aandacht voor mogelijke risico’s Parkinson bij gebruik bepaalde stoffen

    Het Ctgb heeft bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke relatie tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Het Ctgb vraagt de EFSA-directie nadere analyse/onderzoek uit te voeren voor de werkzame stoffen die nu in Europa zijn goedgekeurd.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven