Berichten over Oorzaak: nieuws

  1. Verhoogde kans op parkinson, wil je dat wel weten?

    Op het moment dat de diagnose parkinson gesteld wordt is de ziekte al gedurende een lange periode aanwezig in het lichaam. Men noemt die periode de prodromale fase. Mogelijke klachten in die fase, zoals slaapproblemen, obstipatie en reukverlies, zijn weinig specifiek. Ze zeggen echter wel iets over de kans om later een diagnose parkinson te krijgen. Er zijn ook veranderingen die niet direct tot klachten leiden, maar die wel door nieuwe medische onderzoeksmethoden steeds beter vastgesteld kunnen worden. Een recente Engelse publicatie [1] gaat in op de vraag of het goed is om mensen in deze vroege fase te vertellen dat ze een risico lopen om parkinson te krijgen.

    Toon volledig bericht

  2. Slow-SPEED: Mensen met een REM-slaapgedragsstoornis, die geen parkinson hebben, meer laten bewegen met behulp van een motiverende app

    Het doel van het Slow-SPEED onderzoek is om mensen met een REM slaapgedragsstoornis, die géén parkinson hebben, gedurende twee jaar lang meer te laten bewegen. Dit willen de onderzoekers bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon en het dragen van een onderzoekshorloge van Fitbit.

    Toon volledig bericht

  3. Tetanusvaccin kan mogelijk parkinson voorkomen

    Mensen die recent gevaccineerd zijn tegen tetanus blijken minder kans te hebben om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dat suggereert dat de bacteriële infectie een rol speelt bij deze aandoening.

    Toon volledig bericht

  4. De Toll-like receptor 4 in darmcellen lijkt veelbelovend aanknopingspunt voor parkinsonmedicijn

    Uit onderzoek van dr. Paula Perez Pardo en Joshua Elford van de Universiteit Utrecht naar de Toll-like receptor 4 (TLR4), een soort ‘detector’ op onze cellen die helpt bij het herkennen van schadelijke stoffen zoals bacteriën, in darmcellen blijkt dat deze zowel in de darmen als in de hersenen een belangrijke rol speelt in de ziekte van Parkinson. Ze onderzochten wat de gevolgen zijn van het remmen van de receptor op de ontstekingsreactie die waarschijnlijk bijdraagt aan het ontstaan van parkinson.

    Toon volledig bericht

  5. Achter het rookgordijn

    Hoewel we al veel weten over parkinson bevat de ziekte nog veel raadselen. Eén van die mysteries ligt in het opmerkelijke feit dat roken de kans op het krijgen van de ziekte verkleint. Een recente Amerikaanse studie probeert het raadsel achter dit rookgordijn op te helderen.

    Toon volledig bericht

  6. Waar in het lichaam begint parkinson? (vervolg)

    Men vermoedt dat parkinson zowel binnen de hersenen als elders in het lichaam kan beginnen. In een eerder nieuwsbericht bespraken we een studie die liet zien dat het meestal het één of het ander is, dus dat de ziekte meestal niet tegelijk binnen èn buiten de hersenen begint. Dat versterkt het vermoeden dat het mogelijk is om verschillende types van de ziekte te onderscheiden: ‘eerst de hersenen’ (‘brain first’) en ‘eerst het lichaam’ (‘body first’). Een recent artikel [1] geeft een overzicht van wat er nu bekend is.

    Toon volledig bericht

  7. Deelnemers gezocht voor het LUMA-onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van een nieuw middel bij mensen die parkinson in de vroege fase hebben

    Onderzoekers van het Radboudumc zoeken mensen die deel willen nemen aan het LUMA-onderzoek. Hierbij wordt onderzocht hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel BIIB122 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Parkinson. 

    Toon volledig bericht

  8. Deelnemers ZONDER parkinson(isme) gezocht voor geuronderzoek

    Bent u 60 jaar of ouder, woont u in Nederland en heeft u geen parkinson(isme) diagnose?

    Ook u kunt een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek naar de vroegste fase van de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  9. Promotie Hanne Wortel-Geut: Spot the differences – Neuropathological heterogeneity in sporadic and familial Parkinson’s disease and dementia with Lewy bodies

    Op donderdag 18 april 2024 verdedigt Hanne Wortel-Geut haar proefschrift 'Spot the differences – Neuropathological heterogeneity in sporadic and familial Parkinson’s disease and dementia with Lewy bodies' aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  10. Stoelgangstransplantatie biedt hoop voor de ziekte van Parkinson

    Een klinische studie van onderzoekers van de Universiteit Gent toont aan dat stoelgangstransplantatie van gezonde darmbacteriën de symptomen van de ziekte van Parkinson vermindert.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven