Berichten over Onderzoeksagenda: regie nieuws

  1. De verschillende manieren waarop mensen met parkinson met stress omgaan

    Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten hoe mensen met parkinson met stress omgaan en hoe dit hun kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Ze vonden dat individuele eigenschappen, zoals geslacht, opleidingsniveau en mentale klachten, gerelateerd zijn aan hoe mensen met stress omgaan.

    Toon volledig bericht

  2. Bewegen helpt, maar hoe?

    Het staat vast dat bewegen helpt enkele typische parkinsonklachten, zoals tremor, stijfheid, balansproblemen en traagheid, te verminderen. Bewegen dus, maar hoe?

    Toon volledig bericht

  3. Bas Bloem: ‘Sport geeft patiënt het stuur terug’

    Het brein van mensen met chronische hersenziekten vaart wel bij sporten. Het geeft ze bovendien een gevoel van controle. Hoogleraar en arts Bas Bloem zet zich dus volop in voor beweging en preventie. (Bron: Dutch Health Hub)

    Toon volledig bericht

  4. Online Symposium Personal Science

    Sara Riggare is een Zweedse en ze kreeg op haar 32ste de diagnose parkinson. Al snel realiseerde ze zich dat je er als iemand met parkinson, vooral zelf voor staat. Die ene afspraak met de neuroloog staat niet in verhouding tot al die uren die je zelf met de ziekte moet dealen.

    Toon volledig bericht

  5. Onderzoek naar regionale verschillen in de zorg

    “We willen leren wat de verschillen zijn in de zorg en beter begrijpen wat bijdraagt aan kwaliteit van leven”

    Jan Ypinga is promovendus bij PRIME. Hij legt samen met zijn collega’s van het onderzoeksteam uit waarom zij binnen het PRIME onderzoek verschillen tussen regio’s in de zorg op een rij zetten en hoe ze dat doen. Hier hebben ze in juli 2021 over gepubliceerd1 en graag vertellen ze er wat meer over.

    Toon volledig bericht

  6. Achteruitgang in rijvaardigheid van parkinsonpatiënten

    In 2017 is in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology een artikel gepubliceerd over rijvaardigheid van mensen met parkinson. Doel van het onderzoek was om na te gaan of parkinsonpatiënten minder veilig gaan rijden over een periode van 2 jaar.

    Toon volledig bericht

  7. Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieën

    Het verlies van het vermogen om normaal te kunnen lopen is een veelvoorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson. Patiënten zelf ontdekken echter regelmatig innovatieve compensatiestrategieën om deze loopproblemen te omzeilen. Het boeiende is dat deze enorm variëren: van het maken van schaatsbewegingen, het gebruikmaken van een step of het kijken naar de strepen van een zebrapad. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën. Deze lijst, die op 25 maart verschijnt in JAMA Neurology, helpt therapeuten om patiënten beter te helpen met hun loopproblemen.

    Toon volledig bericht

  8. De patiënt kiest: Wel of geen oplaadbare batterij voor diepe hersenstimulatie?

    Diepe hersenstimulatie wordt steeds vaker gebruikt als behandeling voor aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Bij diepe hersenstimulatie werden tot voor kort alleen niet-oplaadbare batterijen gebruikt, welke elke 3 tot 5 jaar operatief vervangen moeten worden. Sinds 2008 zijn er echter ook oplaadbare batterijen op de markt, met de bijbehorende voor- en nadelen. 

    Toon volledig bericht

Terug naar boven