-
Stepwise-project: Een app om bewegen te motiveren bij mensen met parkinson
Hoe kun je mensen met de ziekte van Parkinson via apps en sensoren op een smartphone gaan helpen om langdurig een actieve leefstijl te onderhouden? Op die vraag is antwoord gezocht in het door ZonMw gefinancierde project Stepwise.
-
Onderzoek naar het effect van atomoxetine op het bevriezen van het lopen bij de ziekte van Parkinson
Dr. Jorik Nonnekes heeft een subsidie van €1,4 miljoen ontvangen van de Michael J. Fox Foundation om bewegingsstoornissen bij de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Zijn onderzoek richt zich op het bevriezen van het lopen, een aandoening waarbij patiënten het gevoel hebben dat hun voeten aan de grond vastzitten. Door de onderliggende mechanismen te bestuderen, wil Nonnekes nieuwe interventies ontwikkelen die de mobiliteit en levenskwaliteit verbeteren.
-
Magnetische hersenstimulatie helpt maar tijdelijk
Bij de atypische parkinsonismevariant MSA-C, die in de kleine hersenen ontstaat (het cerebellum) is met name sprake van zogenoemde ataxie. Daarbij lukt het niet om nauwkeurig de vingers, handen of voeten te positioneren, maar schieten deze voortdurend voorbij de gewenste positie. Naast dit opmerkelijke verschijnsel is bij MSA-C ook sprake van verstoring van autonome functies, zoals de blaasfunctie en temperatuurregeling, maar ook cognitieve achteruitgang, depressie, angststoornissen en parkinson-achtige symptomen. Voor MSA-C bestaat geen behandelmethode.
-
Onbekend maakt onbemind? Een onderzoek naar stigma bij parkinson
Stigma is een sociaal fenomeen waarbij mensen een negatief label opgeplakt krijgen vanwege een bepaald kenmerk. Het leidt veelal tot vooroordelen, discriminatie en uitsluiting. Bij parkinson dragen symptomen zoals een verstarde gezichtsuitdrukking bij aan stigmatisering. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals schaamte of verlies van eigenwaarde. Britse onderzoekers wilden daarom weten wat de impact van stigma bij parkinson is en hoe deze stigmatisering verminderd kan worden.
-
Hersenletsel vergroot kans op parkinson
Er bestaat overtuigend bewijs voor een verband tussen traumatisch hersenletsel en de latere ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Maar hoe dit proces precies in zijn werk gaat, blijft onduidelijk. Een duik in de recente wetenschappelijke literatuur leert dat hersenschade een risicofactor vormt voor het ontstaan van parkinson.
-
Is het parkinson of vasculair parkinsonisme?
Bij vasculair parkinsonisme treden net als bij de ziekte van Parkinson bewegingsproblemen op. Het is in het beginstadium lastig om onderscheid te maken tussen beide ziektes. Een recent Russisch artikel bespreekt veranderingen in het bloed en het ruggenmergvocht die typisch zijn voor ieder van deze aandoeningen. Deze kennis zou kunnen bijdragen aan het eerder stellen van de juiste diagnose, wat belangrijk is bij de bepaling van de behandeling.
-
Breinstimulatie op maat: neurowetenschappers in Nijmegen en Maastricht bundelen hun krachten
Bundel alle kennis en techniek over hersenen en breinstimulatie van de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht, voeg er een flinke dosis AI-expertise aan toe en wat krijg je dan? Een platform dat bruist van de ambitie om nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor niet-invasieve, gepersonaliseerde breinstimulatie. Van langdurige stress tot en met parkinson, en van neurofeedback tot en met focused ultrasound: deze wetenschappers willen de mogelijkheden om hersenen bij te sturen aanzienlijk uitbreiden en verfijnen.
-
Hoeveel risico zijn mensen met parkinson(isme) bereid te nemen?
Recent zijn er verschillende studies gestart naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelmethodes tegen de ziekte van Parkinson (PD) en de atypische parkinsonisme variant MSA.
Een Duits onderzoeksteam wilde graag weten hoeveel risico patiënten uit beide groepen bereid waren te aanvaarden. De hypothese hierbij was dat mensen met MSA een hogere bereidheid tot het nemen van risico's zouden hebben. Die veronderstelling was gebaseerd op het feit dat die ziekte sneller verloopt, er geen behandelingen ter verlichting bestaan en op den duur terminaal is. Dit bleek echter veel genuanceerder te liggen; de risicobereidheid bij deze groep vertoonde zeer grote onderlinge verschillen, maar was alleen op enkele punten veel hoger dan die van de groep met PD.
-
Parkinson: zelf werken aan verstaanbaarheid met de Voicetrainer-app
Mensen met de ziekte van Parkinson ervaren vaak spraakproblemen, wat grote invloed heeft op hun sociale interactie en kwaliteit van leven. Logopedische behandeling kan helpen, maar voldoende oefenen is een uitdaging. Het project Implementatie van PERSPECTIVE-innovaties in logopedische behandeling van volwassenen met de ziekte van Parkinson richt zich op een bredere en efficiëntere inzet van digitale hulpmiddelen, zoals de Voicetrainer-app.
-
Heeft het nemen van ontstekingsremmers effect op het krijgen van de ziekte van Parkinson?
Er zijn aanwijzingen dat ontstekingsreacties een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van parkinson. Het ligt daarom voor de hand om te kijken of middelen die ontstekingsreacties remmen iets doen op parkinson. In de studie die we hier bespreken, is onderzocht hoe vaak parkinson optrad bij mensen die voor auto-immuunziekten, zoals reuma of psoriasis, ontstekingsremmers namen.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 54
- Volgende pagina