Berichten over Medicijntekort

  1. Minister Agema schrijft kamerbrief over uitspraak tekortenbesluiten geneesmiddelen

    Minister Agema (VWS) informeert de Tweede Kamer over een uitspraak van de Raad van State (RvS) over het tekortenbesluit als instrument bij de oplossing van geneesmiddelentekorten (Bron: Rijksoverheid.nl).

    Toon volledig bericht

  2. Medicijnen uit buitenland halen wordt lastiger door uitspraak hoogste bestuursrechter, zorgen bij patiënten: 'Met stress naar apotheek'

    In Nederland is regelmatig een tekort aan medicijnen tegen aandoeningen als hartklachten, luchtwegproblemen of jicht. Vroeger konden die medicijnen in bulk uit het buitenland gehaald worden, maar dat mag nu alleen nog maar per individueel geval.

    Toon volledig bericht

  3. Reactie Patiëntenfederatie Nederland op regeerprogramma

    Ondanks een aantal goede plannen en ambities van het kabinet, heeft Patiëntenfederatie Nederland nog veel vragen en enkele zorgen over het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma van Kabinet Schoof.

    Toon volledig bericht

  4. Tijdelijk niet mogelijk om te starten met subcutane levodopapomp door te grote vraag

    Vanaf 1 september tot medio november kunnen mensen met parkinson niet starten met Duodopa subcutaan (levodopapomp met toediening via de huid).

    Farmaceutisch bedrijf Abbvie, de producent van Duodopa subcutaan, meldt dat er tijdelijk onvoldoende van het benodigde medicijn foslevodopa/foscarbidopa beschikbaar is om nieuwe patiënten te helpen.

    Toon volledig bericht

  5. Brief van Patiëntenfederatie Nederland aan commissie VWS over debat hulp- en geneesmiddelenbeleid

    Op 30 mei debatteert de vaste Kamercommissie van VWS over Hulp- en Geneesmiddelenbeleid. Patiënten moeten kunnen rekenen op tijdige beschikbaarheid van geneesmiddelen en passende hulpmiddelen(zorg). Om medische fouten te voorkomen is het essentieel dat medicatiegegevens snel beter uitgewisseld kunnen worden. Patiëntenfederatie Nederland geeft in een brief belangrijke verbeterpunten mee.

    Toon volledig bericht

  6. Apothekers zijn één werknemer fulltime kwijt aan oplossen medicijntekort

    Apotheken en ziekenhuisapotheken waren vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt aan personeelskosten om medicijnentekorten op te lossen. Dat blijkt uit een peiling van beroeps- en brancheorganisatie KNMP. Concreet betekent dat miljoenenbedrag dat een gemiddelde apotheek in ons land één apothekersassistent fulltime kwijt is aan het aanpakken van de tekorten.

    Toon volledig bericht

  7. Symmetrel weer leverbaar vanaf 6 mei 2024

    Sinds eind 2023 is er een leveringsprobleem van het parkinsonmedicijn Symmetrel (amantadine). Op deze pagina houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen die er gaande zijn voor wat betreft dit tekort. Update 30 april 2024: het medicijn is weer leverbaar vanaf week 19 (6 mei t/m 10 mei).

    Toon volledig bericht

  8. Nieuwe alliantie moet einde maken aan medicijntekorten: "Meer zelf produceren in Europa"

    De Europese lidstaten gaan beter samenwerken om tekorten van geneesmiddelen aan te pakken. Daarvoor wordt vandaag, op initiatief van België, de Critical Medicines Alliance in het leven geroepen. Doel is ook om uiteindelijk weer zelf meer geneesmiddelen te produceren en zo minder afhankelijk te worden van landen als China of India (Bron: VRT.be).

    Toon volledig bericht

  9. Hart van Nederland: medicijntekort Symmetrel

    Het SBS6 actualiteitenprogramma 'Hart van Nederland' besteedde op woensdag 17 april 2024 aandacht aan het tekort van het medicijn Symmetrel. 

    Toon volledig bericht

  10. Patiëntenfederatie Nederland: snel actie nodig tegen medicijntekort

    Teveel patiënten in Nederland worden te vaak geconfronteerd met de nare gevolgen van medicijntekorten en deze tekorten nemen alleen maar toe. Volgens de Patiëntenfederatie is er snel actie nodig om ergere gevolgen in de toekomst te voorkomen. Deze dringende boodschap heeft de  Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer overgebracht waar over medicijntekorten gedebatteerd werd. 

    Toon volledig bericht

Terug naar boven