-
Onderzoek naar de informatiebehoefte bij palliatieve zorg of tijdens de laatste levensfase
De Patiëntenfederatie doet onderzoek naar de informatiebehoefte bij palliatieve zorg of tijdens de laatste levensfase.
-
Meer dan de helft van de Nederlanders denkt bij palliatieve zorg ten onrechte alleen aan kanker
Als Nederlanders over een collega of buurman horen dat hij ernstig ziek is en ‘in de palliatieve fase zit’, denkt meer dan de helft van hen dat deze persoon kanker heeft. En: ongeveer een derde van de Nederlanders weet niet welke ziekte iemand kan hebben die palliatieve zorg krijgt. Dat Nederlanders daarmee aangeven dat zij slecht op de hoogte zijn van de patiëntengroepen die palliatieve zorg kunnen krijgen, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers afkomstig uit onderzoek dat Motivaction gehouden heeft onder 1.035 Nederlanders.
-
Zorgverleners moeten vaker en eerder beginnen over zorg in laatste levensfase
Mensen die weten dat zij ongeneeslijk ziek zijn, verwachten van hun zorgverleners dat zij gesprekken starten over de rest van hun leven, en de mogelijke rol van de zorgverlening daarin. Omdat mensen dat zelf niet zo snel doen stellen ze het op prijs als zorgverleners het initiatief nemen. In de ogen van patiënten gebeurt dat nu te weinig. Daardoor lopen patiënten belangrijke informatie mis over verschillende vormen van zorg, ondersteuning en begeleiding die in hun laatste levensfase wel beschikbaar is. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim achtduizend deelnemers van het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland dat is uitgevoerd in samenwerking met Stichting Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).
-
Dankbaar dat ik op mijn 45e gestopt ben met werken
Toen Bas Bea leerde kennen had ze al parkinson. Hoe ging hij om met haar ziekte tijdens hun relatie die nog 25 jaar duurde?
-
Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen
In de vierdelige serie 'Tot het Einde' volgen we vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden naar hun sterfbed te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons – over het leven?
-
Onderzoek Waardevolle Wilsverklaringen
Denkt u wel eens na over uw wensen en grenzen als het gaat om medische behandeling aan het einde van uw leven? Doe dan mee aan het onderzoek ‘Waardevolle Wilsverklaringen’ van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (LUMC). Deelname kost 10 tot 20 minuten.
-
Kijk terug: Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij parkinson'
Parkinson(isme) is een hersenziekte die best vaak voorkomt en waarbij iemand steeds verder achteruitgaat. De ziekte is (nog) niet te genezen, daarom is er goede zorg en begeleiding nodig door zorgverleners. Bekende lichamelijke klachten zijn: trillen, stijve spieren, moeite hebben met lopen en balans en langzaam bewegen en traag zijn. Maar iemand gaat zich vaak ook anders gedragen en iemand kan last hebben van somberheid en minder energie om dingen te doen. Soms kan iemand moeite hebben met slikken en/of een longontsteking krijgen. Daarnaast heeft de ziekte veel impact op het werk, op naasten en op hobby’s en sociale activiteiten.
-
Herziene richtlijn parkinson in de palliatieve fase gepubliceerd
De herziene richtlijn parkinson in de palliatieve fase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals, mensen met de ziekte van Parkinson en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk.
-
ParkinsonSupport Plan maakt late fase ziekte bespreekbaar
Praten over de late fase van de ziekte van Parkinson of het levenseinde kan confronterend zijn. Het ParkinsonSupport Plan helpt patiënten en zorgverleners om op tijd en met oog voor de gevoeligheden het gesprek aan te gaan over zorg- en behandelwensen in deze fase.
-
Gesprek over levenseinde in verpleeghuis kan beter
Het gesprek in het verpleeghuis tussen artsen en (naasten van) cliënten over de zorg die cliënten richting hun levenseinde willen krijgen, kan beter. Dat blijkt uit een onderzoek dat Patiëntenfederatie Nederland heeft gedaan onder vooral naasten van verpleeghuisbewoners.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina