Berichten over Denken en emotie: nieuws

  1. Promotie Guillaume Carey: Imaging Anxiety in Parkinson's Disease

    Op woensdag 15 januari 2025 verdedigt Guillaume Carey het proefschrift 'Imaging Anxiety in Parkinson's Disease' aan de Universiteit Maastricht.

    Toon volledig bericht

  2. Promotie Emile d'Angremont: The hypocholinergic parkinsonian brain

    Op woensdag 27 november 2024 verdedigt Emile d'Angremont het proefschrift 'The hypocholinergic parkinsonian brain - The link to psychosis and the quest for a biomarker' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Toon volledig bericht

  3. Promotie Dea Gogishvili: Verstoppertje met eiwitten: AI-gestuurde verkenning van dementiebiomarkers

    Op vrijdag 22 november verdedigt Dea Gogishvili het proefschrift 'Protein hide-and-seek: AI-driven exploration of dementia biomarkers' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  4. Lancering van 'Het gesprek: Ommetjes door het parkinsonbrein'

    Begin januari 2025 vindt in het Parkinson Café in het Noorddamcentrum te Amstelveen de lancering plaats van “Het gesprek: Ommetjes door het parkinsonbrein”. Dat belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bekend van televisie, neemt je mee in een interessant kijk in onze hersenen. Bas Bloem, neuroloog in het Radboud MC, legt via video uit waarom deze lancering belangrijk is voor alle mensen met Parkinson en hun omgeving.

    Toon volledig bericht

  5. Diepe hersenstimulatie als behandeling voor apathie bij de ziekte van Parkinson

    Thomas Zoon deed in het Amsterdamumc onderzoek naar de effecten van diepe hersenstimulatie als behandeling voor de ziekte van Parkinson op het fenomeen ‘apathie’. Met apathie bedoelen we een gebrek aan motivatie, wat tot veel ziektelast kan zorgen bij mensen met de ziekte van Parkinson, maar ook bij familie en vrienden.

    Toon volledig bericht

  6. Promotie Jorryt Tichelaar: Understanding impulse control disorders in Parkinson’s disease: Lessons from reinforcement learning modeling

    Op donderdag 31 oktober 2024 verdedigt Jorryt Tichelaar het proefschrift 'Understanding impulse control disorders in Parkinson’s disease: Lessons from reinforcement learning modeling' aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

    Toon volledig bericht

  7. Promotie Thomas Zoon: Apathie als syndroom: focus op de ziekte van Parkinson en diepe hersenstimulatie

    Op vrijdag 25 oktober 2024 verdedigt Thomas Zoon het proefschrift 'Apathy as a syndrome. Focus on Parkinson´s disease and deep brain stimulation' aan de Universiteit van Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  8. Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar stress en mindfulness bij parkinson

    Onderzoekers van het Radboudumc willen de effecten van acute en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen van een leefstijlinterventie (mindfulness-based cognitive therapy) stress kan verminderen.

    Toon volledig bericht

  9. Smartwatch brengt onzichtbare symptomen van parkinson in beeld

    Naast traagheid en trillen ervaren mensen met de ziekte van Parkinson ook klachten die niets met bewegen te maken hebben. Deze symptomen, zoals slaapproblemen, hebben veel impact op de kwaliteit van leven, maar krijgen nauwelijks aandacht in parkinsononderzoek. Wetenschappers van het Radboudumc pleiten daarom voor het gebruik van slimme sensoren die deze symptomen in de thuissituatie meten.

    Toon volledig bericht

  10. GEZOCHT: deelnemers onderzoek hersenstimulatie voor problemen in het denkvermogen

    Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben problemen in het denkvermogen. Sommigen hebben moeite het overzicht te houden of meerdere dingen tegelijk te doen. Anderen merken dat ze trager zijn in het denken of dat ze meer moeite hebben dingen te onthouden. Deze problemen kunnen negatieve gevolgen hebben voor het dagelijkse leven.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven