-
Onderzoek: het ontstaan van visuele hallucinaties bij parkinson
Men spreekt van visuele hallucinaties als iemand dingen ziet die er niet zijn. Hoe hallucinaties precies ontstaan is niet goed bekend, ondanks veel onderzoek. Een recente studie heeft laten zien dat hallucinaties bij de ziekte van Parkinson gepaard gaan met veranderingen in bepaalde verbindingen in de hersenen.
-
Onderzoek: het zelfbeeld van vrouwen met parkinson.
Er is grote behoefte aan kennis over hoe het beloop van de ziekte van Parkinson bij vrouwen is en wat parkinson doet bij vrouwen gedurende hun hormonale levenscyclus. De Werkgroep Wetenschapsnieuws bespreekt een wetenschappelijke publicatie over dit onderwerp.
-
De verschillende manieren waarop mensen met parkinson met stress omgaan
Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten hoe mensen met parkinson met stress omgaan en hoe dit hun kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Ze vonden dat individuele eigenschappen, zoals geslacht, opleidingsniveau en mentale klachten, gerelateerd zijn aan hoe mensen met stress omgaan.
-
Is parkinson te stoppen door eiwitvezels te ontrafelen? Anne Wentink zoekt het uit met een Vidi-subsidie van NWO.
Bij hersenziekten als parkinson en alzheimer klonteren eiwitten samen tot vezels. ‘Chaperonne-eiwitten’ ontrafelen die vezels, maar in de reageerbuis zag biochemicus Anne Wentink dat daarmee ook nieuwe problemen kunnen ontstaan. Ze gaat uitzoeken wat er in cellen gebeurt, om erachter te komen wat een medicijn zou moeten doen.
-
Herziene richtlijn parkinson in de palliatieve fase gepubliceerd
De herziene richtlijn parkinson in de palliatieve fase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals, mensen met de ziekte van Parkinson en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk.
-
Blog: Langzaam?
Soms zijn er dagen waarop ik denk dat de neuroloog een verkeerde diagnose gesteld heeft. Dat zijn de dagen waarop alles lukt en ik alleen doordat ik medicijnen slik er aan herinnerd wordt dat ik toch echt wel iets mankeer.
-
Blog: Mijn DBS operatie (Deel 3)
De operatie heeft bijna 5 uur geduurd en al die tijd zat ik vastgeklonken aan de operatietafel. De herinnering achteraf terwijl ik hier rustig op mijn stoel zit te typen, doet mij nog rillen.
-
ParkinsonNL lanceert ‘Parkinson Talentprijzen’
ParkinsonNL zal dit jaar voor het eerst de prijs voor ‘Beste Publicatie’ en ‘Beste Proefschrift’ uitreiken tijdens het Dutch Parkinson Scientists (DPS)-congres op 3 november in Nijmegen. De twee prijzen zijn te winnen door jonge getalenteerde onderzoekers!
-
Huisje, Boompje & Parkinson - Corine Peerenboom
Op 39-jarige leeftijd wordt bij Belinda de ziekte van Parkinson geconstateerd. Ze staat dan midden in het leven met haar gezin, een eigen kapperszaak en een dynamisch sociaal leven. Belinda maakt alle fases mee van ongeloof, ontkenning, boosheid, angst, zelfreflectie, intens verdriet en het zoeken naar een nieuw doel.
-
Blog: Wandelen als strategie
Lange afstandspaden lopen als remedie tegen een slopende hersenziekte, is dat mogelijk? Dat is de vraag die blijft hangen na het lezen van het derde boek Landlijnen van Raynor Winn. Ze hebben het weer geflikt, Raynor Winn en haar man Moth. Ze hebben opnieuw 1600 km gelopen, dit keer van Noord-Schotland naar de Engelse Zuidkust. Wat in 2013 begon als een wanhoopsdaad nadat ze hun huis waren kwijtgeraakt en Moth een ernstige diagnose had gekregen, is nu een bewuste strategie geworden. Lange afstandspaden lopen. In een interview in de Flow beschrijft Raynor wat het lopen van het kustpad in 2013 voor hun gedaan heeft. ‘Die kaart met die lijn om te volgen gaf ons een reden om ’s morgens op te staan. Het was een manier om controle terug te krijgen over ons leven. Geen behandeling, geen genezing, geen weg terug. Ik kon het niet accepteren’.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 79
- 80
- 81
- ...
- 193
- Volgende pagina