Archief

  1. Onderzoek: Blijf duurzaam werken met parkinson

    De EQuAL-studie richt zich op duurzaam kunnen (blijven) werken met een progressieve ziekte, zoals parkinson. De studie onderzoekt of persoonsgerichte werkbegeleiding – waarbij het werk op maat wordt aangepast – helpt om op een gezonde manier aan het werk te blijven, waarbij er na werk voldoende energie overblijft voor andere waardevolle dingen in het leven.

    Toon volledig bericht

  2. De GREAT-studie: werkt het medicijn ambroxol bij de ziekte van Parkinson?

    Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek kan een medicijn soms voor een andere ziekte gebruikt worden dan waarvoor het ontwikkeld werd. In het Engels heet dat drug repurposing: het gebruikmaken van bestaande, en al goedgekeurde, medicijnen voor nieuwe toepassingen. In Groningen loopt een onderzoek naar het gebruik van het bestaande medicijn ambroxol voor mensen met de ziekte van Parkinson, de GREAT-studie. Arts-onderzoeker Olav Siemeling is betrokken bij dit onderzoek in het UMCG en vertelt erover.

    Toon volledig bericht

  3. Blog: Dagboek van Parki – maart 2025 – Oogklachten en parkinson

    Parkinson heeft overal in het lijf invloed op, ook op de ogen. Door te weinig knipperen worden de ogen droog en raken de ogen/oogleden geïrriteerd. 

    Toon volledig bericht

  4. Het ecosysteem: de basis van al het leven

    Dat het slecht gaat met de biodiversiteit in Nederland is je vast niet ontgaan. Je hoort het regelmatig in het nieuws. Maar misschien denk je: wat maakt één soortje meer of minder nou uit? Er zijn toch genoeg andere bijen en vlinders? 

    Toon volledig bericht

  5. Punt voor Parkinson Utrecht van start: alle kennis onder één dak

    Punt voor Parkinson Utrecht

    Het Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis, Careyn en ZorgSpectrum bundelen kennis en expertise op het gebied van de ziekte van Parkinson in het Punt voor Parkinson Utrecht. Dit expertisecentrum, dat onderdak heeft op één van de locaties van Careyn (Nieuw Tamarinde in Utrecht Overvecht) is 12 maart officieel geopend. (Op de foto: neuroloog Jorrit Hoff en directeur van de Parkinson Vereniging Nickie van der Wulp)

    Toon volledig bericht

  6. Promotie Paul Hop: Neurogenomics at scale; Expanding the computational toolbox to uncover novel genetic and epigenetic determinants of neurodegenerative disease

    Op donderdag 13 maart 2025 verdedigt Paul Hop het proefschrift 'Neurogenomics at scale; Expanding the computational toolbox to uncover novel genetic and epigenetic determinants of neurodegenerative disease' aan de Universiteit Utrecht.

    Toon volledig bericht

  7. Blog: "Music is my passion, lyrics are my life" - The Art (of letting go)

    Gastblog door Hans van Geluk

    'Today I wish that I would find a way
    to change the way I am'

    Dat is nu, na het horen van dit zeer duidelijk uitsprekende nummer 'The Art (of letting go)' van de bijzondere band Mamas Gun, mijn lijftekst geworden. Het staat dan ook niet voor niets bij mijn info op LinkedIn en Facebook.

    Toon volledig bericht

  8. Natuurvriendelijke landbouw is de sleutel tot een gezonde leefomgeving

    Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV zijn samen de initiatiefnemers van PesticideVrij-Dag. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een bijzondere samenwerking. Maar de organisaties hebben een gezamenlijke missie: een gezonde leefomgeving zonder schadelijke pesticiden. Met PesticideVrij-Dag, op 11 april aanstaande, roepen zij de overheid op om in te grijpen. Berthe Brouwer, programmamanager natuurvriendelijke landbouw bij Natuur & Milieu, vertelt waarom deze samenwerking zo belangrijk is. 

    Toon volledig bericht

  9. Vacature Parkinson Café Lelystad

    Vrijwilligers gezocht voor de werkgroep van het Parkinson Café Lelystad

    Toon volledig bericht

  10. Blog: Dagboek van Parki – maart 2025 – Handigheidjes

    Eén van de manieren om een probleem op te lossen is om erover te praten. Soms kom je dan zelf op een idee, soms de ander.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven