-
Lancering van 'Het gesprek: Ommetjes door het parkinsonbrein'
Begin januari 2025 vindt in het Parkinson Café in het Noorddamcentrum te Amstelveen de lancering plaats van “Het gesprek: Ommetjes door het parkinsonbrein”. Dat belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bekend van televisie, neemt je mee in een interessant kijk in onze hersenen. Bas Bloem, neuroloog in het Radboud MC, legt via video uit waarom deze lancering belangrijk is voor alle mensen met Parkinson en hun omgeving.
-
Blog: Dagboek van Parki – november 2024 – Ontdekking
Ik schreef al een paar keer over mijn vermoeden dat boezemfibrilleren en andere hartritmestoornissen volgens mij door parkinson veroorzaakt kunnen worden. Specialisten reageerden wat verbaasd. Het was niet wetenschappelijk bewezen dus deden ze er niks mee. De AF-verpleegkundige vond het wel een interessante gedachte.
-
Blog: Sloopkogel James
James toornt aan het fundament van mijn zijn. Met zijn tomeloze inzet blijft hij werken aan het aantasten van mijn fundering en daarmee dus ook het afbreken daarvan. Een fundering die ik in de afgelopen 54 jaar met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heb opgebouwd en onderhouden.
-
Blog: Leven met parkinson, hoe is dat eigenlijk?
Ja, leven met parkinson, hoe is dat eigenlijk? Ben ik er de hele dag mee bezig? Nee, maar ik voel het wel elke dag. Lees ik alles wat ik kan krijgen als het over parkinson gaat? Nee, absoluut niet. Kijk ik ParkinsonTV? Nee, ook niet. Lees ik het magazine van de Parkinson Vereniging? Nou eigenlijk ook niet echt. Ik laat het een beetje op me afkomen zoals het is en wil mij nog niet te veel verdiepen in hoe het in de toekomst gaat worden.
-
Project DRUPPEL laat zien dat droge ogen er niet ‘gewoon bij horen’
In een vroeg stadium kunnen mensen met parkinson al last hebben van verschillende klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Droge ogen is een van die problemen. Vaak denken mensen dat ‘het er gewoon bij hoort’. Mirjam van Tilborg en Vera Lamers, beiden optometrist en onderzoeker aan het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties aan de Hogeschool Utrecht, zijn het daar niet mee eens. “Wij vertellen mensen dat er wat aan gedaan kan worden.“
-
Btw-verhoging op cultuur, media en sport van tafel: coalitie sloot deal met oppositie
De btw-verhoging op theaters, musea, boeken en sport in 2026 gaat van tafel. Dat hebben de oppositiepartijen in de Tweede Kamer afgedwongen bij het kabinet. Zonder de steun van deze partijen haalt het btw-plan in de Eerste Kamer geen meerderheid, dus minister Heinen van Financiën moest wel overstag (Bron: NOS.nl).
-
Ontstekingsremmende voeding kan helpen bij hersengezondheid
De laatste wetenschappelijke inzichten laten zien dat een gezond eetpatroon kan bijdragen aan preventie en behandeling van verschillende hersenziekten waaronder de ziekte van Parkinson. Promovenda Sophie van Zonneveld (Universitair Medisch Centrum Groningen), onder leiding van prof. dr. Iris Sommer en dr. Benno Haarman, onderzoekt momenteel in de ‘No Guts, No Glory’ studie hoe effectief een ontstekingsremmend voedingspatroon is voor het verbeteren van de gezondheid van darm en geest bij verschillende hersenaandoeningen.
-
Blog: verloop van de ziekte CBS (Corticobasaal Syndroom)
Zoals ik in de andere blogs over het ziektebeeld beschrijf, zie ik en merk ik dat het ziektebeeld langzaam anders wordt.
-
Een smartphone app voor het bepalen van de status van de ziekte van Parkinson
Een recente Indiase/Taiwanese publicatie beschrijft een online model in de cloud voor de ondersteuning van mensen met parkinson. De onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat op basis van analyse van met een smartphone opgenomen stemgeluid, de ernst van parkinsonsymptomen kan schatten.
-
Eerder starten met levodopa heeft geen effect op het verloop van de ziekte van Parkinson gemeten over vijf jaar
In 2011 is een onderzoek gestart dat testte of levodopa naast het effect op de symptomen ook effect heeft op het verloop van de ziekte. In 2024 zijn de resultaten van het vervolg van dit onderzoek gepubliceerd. Het vervolgonderzoek is gedaan om te onderzoeken of eerder beginnen met levodopa op langere termijn, namelijk 5 jaar, niet toch een effect heeft op het verloop van de ziekte of toch zorgt voor meer bijwerkingen.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- ...
- 190
- Volgende pagina