Archief

  1. Onderzoek naar parkinson, darmen & medicijnen zoekt deelnemers

    De ziekte van Parkinson en de darm zijn nauw met elkaar verbonden. Kortgeleden is duidelijk geworden dat bepaalde stoffen (enzymen) in de darm het parkinsonmedicijn levodopa kunnen afbreken, waardoor het medicijn minder goed kan werken. Het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen zoekt mensen met de ziekte van Parkinson om dit verder te onderzoeken.

    Toon volledig bericht

  2. Blog: Bijzondere ontmoeting(en)

    In mijn vorige blok schreef ik dat er een signeersessie in de Nijmeegse bibliotheek ging plaatsvinden. Na een telefoontje met de Parkinsonvereniging besloot ik om dat toch eens mee te gaan maken!

    Toon volledig bericht

  3. Wordt glyfosaat verboden? Stof in Roundup is veilig beoordeeld, maar zorgen zijn groot

    Een spannende week voor boeren en tuinders aan de ene kant en milieuorganisaties en een groep gezondheidswetenschappers aan de andere kant: vrijdag beslist Europa of glyfosaat, op de markt gebracht via onkruidverdelger Roundup, wordt verboden. De stof is al goedgekeurd door instanties, maar tegenstanders maken zich grote zorgen. Ze wijzen erop dat studies zijn genegeerd die een relatie aantonen met kanker en parkinson.

    Toon volledig bericht

  4. Ondersteuning in de laatste levensfase door vrijwilligers

    Als u te horen krijgt dat het einde nabij is, breekt een intensieve periode aan, voor u en uw naasten. Het verzorgen van een geliefde in die periode is zwaar, ook al is er hulp van thuiszorg en familie. Extra ondersteuning kan dan erg welkom zijn. De opgeleide VPTZ-vrijwilligers bieden die hulp. Aan u, maar ook aan de mantelzorgers.

    Toon volledig bericht

  5. Audiodocumentaire: Beheerst door verlangen

    Beheerst door verlangen is een audiodocumentaire over impulscontrolestoornissen bij de ziekte van Parkinson. De documentaire is extra rustig gemonteerd, speciaal voor iedereen die vanwege zijn Parkinson moeite heeft om zich te concentreren. Met speciale dank aan Odile van den Heuvel, Christel Schimmel en allen die hun verhaal met documentairemaker Marloes van den Wakker wilden delen. "Taboe en schaamte doorbreken we alleen door erover te praten."

    Toon volledig bericht

  6. Blog: Parkinson, qi gong en dopamine

    Dat parkinson en qi gong iets met elkaar te maken hebben werd me duidelijk na mijn diagnose in 2003. Een vriendin maakte mij attent op het Parkinson Recovery Project, een aanpak van parkinson die is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunst, inclusief meridianen en acupunctuurpunten. Qi gong is daar een praktische uitwerking van en ik had het geluk dat er een qi-gonglerlaar tien straten verderop woonde en les gaf in zijn eigen woonkamer.

    Toon volledig bericht

  7. Blog: Het dansende meisje

    Ze zal een jaar of 5 zijn, helder blauwe ogen, lichtblond haar. Ze is met haar moeder meegekomen naar een proefles van Dans op Recept, bewegen op muziek voor mensen met parkinson. Daar wou ze liever naartoe dan spelen met een vriendinnetje.

    Toon volledig bericht

  8. Team patiënten: zet zich in voor bewustwording en toegankelijke, betrouwbare informatie over leefstijl

    Met verschillende teams werkt de Coalitie Leefstijl in de Zorg aan de implementatie van leefstijl in de zorg. 

    Toon volledig bericht

  9. Piet Adema, houd je poot stijf in Brussel, stem tegen langer gebruik glyfosaat

    Volgende week vrijdag 13 oktober stemmen de Europese lidstaten over het gebruik van het landbouwgif glyfosaat. De FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging roepen demissionair landbouwminister Piet Adema opnieuw met klem op om dan namens Nederland tegen het voorstel te stemmen voor het verlengen van de vergunning voor deze onkruidverdelger.

    Toon volledig bericht

  10. Ontmoetingsdagen voor (naasten van) mensen met parkinsonismen

    Het gebeurt regelmatig dat iemand eerst de diagnose parkinson krijgt, en dat deze later wordt bijgesteld naar parkinsonisme. Heeft u ook een atypisch parkinsonisme, maar is dat bij ons nog niet bekend? Stuur ons een e-mail met uw naam, woonplaats (eventueel lidnummer) en de juiste diagnose. Dan kunnen we u voorzien van de juiste informatie.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven