-
Op weg naar een parkinsonmedicijn?
De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door verlies van hersencellen, chronische ontsteking van zenuwcellen, en opeenhoping van het eiwit α-synucleïne. De link tussen deze kenmerken is nog niet compleet duidelijk, wat het moeilijk maakt om een effectieve therapie te vinden. Onderzoekers aan de University of Queensland deden hier onderzoek naar, en zijn tot belangrijke inzichten gekomen.
-
Verslag proefschrift ‘The rise and fall of mesodiencephalic dopaminergic neurons’
In het volwassen brein kunnen we in het dopamine systeem twee verschillende groepen onderscheiden: de substantia nigra (SN) en het ventrale tegmentale gebied (VTA). Het belangrijkste verschil tussen deze gebieden openbaart zich tijdens de ziekte van Parkinson (PD).
-
Verslag proefschrift ‘The developmental road of a dopamine neuron: In search of novel factors in mdDA neuronal development’
De groep dopamine neuronen, gelokaliseerd in het middenbrein, is betrokken bij motivatie-, belonings-, en bewegingssystemen in het brein. Deze groep neuronen kan worden onderverdeeld in verschillende subgroepen, welke worden gekarakteriseerd door de expressie van subgroepspecifieke genen.
-
De geschiedenis van MPTP als model voor de ziekte van Parkinson
In 1982 werd Dr. Bill Langston, neuroloog, verzocht een bijzondere patiënt te onderzoeken. De patiënt was duidelijk wakker maar vertoonde geen of hoogstens onvrijwillige bewegingen. De artsen van de neurologie-afdeling en die van de psychiatrische afdeling konden het niet met elkaar eens worden over de diagnose. De neurologen dachten aan een psychiatrische kwaal, de psychiaters dachten aan een neurologische oorzaak. De voorlopig gestelde diagnose was catatonische schizofrenie (niet kunnen bewegen door psychisch trauma). Dr. Langston had ervaring met patiënten met catatonische schizofrenie en kon daarom vaststellen dat bij deze patiënt de rigiditeit meer op de ZvP wees. Met behulp van de media ontdekten ze al snel zes vergelijkbare gevallen. Deze hadden gemeenschappelijk dat ze allen eenzelfde nieuwe heroïnevariant hadden gebruikt. Deze heroïne bleek uit MPTP te bestaan in plaats van MPPP. De symptomen van deze patiënten leken sterk op die van de ZvP en toedienen van L-dopa leidde direct tot veranderingen zoals bij de ZvP.
-
Squalamine remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop parkinson stoppen
Een natuurlijk product uit de lever, squalamine, remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop van de ziekte van Parkinson stoppen. De vorming van α-synucleïne is verbonden met de ziekte van Parkinson en daaraan gerelateerde klachten. De auteurs hebben op verschillende manieren in het laboratorium aangetoond (in cellen- en wormenmodellen) dat squalamine, een product dat normaliter in de lever van de hondshaai voorkomt (en antikanker- en antivirale activiteit vertoont) de klontering van α-synucleïne fors doet verminderen.
-
Ziekte van Parkinson ontstaat mogelijk in de darm
De ziekte van Parkinson ontstaat mogelijk door darmbacteriën, zeggen Amerikaanse wetenschappers op basis van experimenten met muizen.
-
Nieuw licht op oorzaak bewegingsstoornissen parkinson
Bettina Schwab ontdekt mogelijke oorzaak verstoorde communicatie hersencellen
Er is een mogelijke oorzaak gevonden voor de verstoorde communicatie tussen hersencellen bij Parkinsonpatiënten. Onderzoeker Bettina Schwab van de Universiteit Twente ontdekte een verhoogde concentratie van een bepaald soort eiwit bij deze groep patiënten. Schwab promoveert vrijdag 22 april op haar bevindingen.
-
Oorzaak Parkinson ontdekt? 'Helaas, antwoord is nee, wel belangrijke stap vooruit'
De Griekse Dorothea Pinotsi en haar team hebben ontdekt hoe mensen de ziekte van Parkinson ontwikkelen. De ontdekking kan leiden tot een behandeling voor de neurodegeneratieve ziekte.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- Volgende pagina