Archief

  1. Wat is de oorzaak van RBD?

    RBD ontstaat door afwijkingen in specifieke gebieden van de hersenstam. De hersenstam speelt een belangrijke rol bij het regelen van de slaap. De onderliggende oorzaak hiervan is (nog) niet exact bekend.

    Toon volledig bericht

  2. Wie krijgt RBD?

    Het is bekend dat een REM-slaapgedragsstoornis zich vaak pas op middelbare leeftijd ontwikkelt. Op jongere leeftijd kan RBD ook in het kader van bijvoorbeeld narcolepsie optreden.

    Toon volledig bericht

  3. Symptomen van RBD

    RBD kenmerkt zich door een aantal symptomen. Niet iedereen met RBD heeft alle symptomen. Ook de mate waarin deze symptomen voorkomen, verschilt per persoon.

    Toon volledig bericht

  4. Dromen

    Een opvallend kenmerk van RBD is dat de dromen vaak heftiger en meer emotioneel beladen zijn dan voordat iemand RBD had. De droominhoud bij RBD verschilt tussen mannen en vrouwen.

    Toon volledig bericht

  5. Diagnose

    REM-slaapgedragsstoornis (RBD) wordt meestal gediagnosticeerd door een combinatie van medische geschiedenis, symptomen, slaaponderzoek en neurologisch onderzoek. De diagnose kan het best worden gesteld in een op RBD gericht expertisecentrum.

    Toon volledig bericht

  6. Behandeling

    De behandeling van geïsoleerde RBD richt zich alleen op de symptomen. Het is gericht op het voorkomen van verwondingen van de patiënt of diens bedpartner en het wegnemen van ongerustheid hierover voor beiden.

    Toon volledig bericht

  7. Relatie met andere aandoeningen

    Mensen met geïsoleerde RBD hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van andere gerelateerde neurologische aandoeningen. Studies tonen aan dat er bij geïsoleerde RBD een sterk verhoogd risico is op het later ontwikkelen van de ziekte van Parkinson, dementie met Lewy bodies (DLB) of multipele systeematrofie (MSA). Dit risico is aanzienlijk, maar het proces voor het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen verloopt heel langzaam.

    Toon volledig bericht

  8. Vidi-beurs voor vernieuwend onderzoek naar loopstoornissen bij parkinson

    Jorik Nonnekes, onderzoeker bij het Radboudumc en het Donders Institute, heeft eerder dit jaar een Vidi-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek naar het verminderen van loopproblemen bij mensen met parkinson. Deze beurs geeft Nonnekes de mogelijkheid om de komende jaren zijn onderzoek te verdiepen en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.

    Toon volledig bericht

  9. Nieuwsbrief van ProPark

    Er gebeurt een hoop binnen het ProPark onderzoek en daarom kan het ProPark-team met veel plezier weer een nieuwsbrief delen. 2024 is het laatste jaar waarin de onderzoekers nieuwe deelnemers verwelkomen binnen de ProPark studie en dus de laatste kans om deel te nemen aan ProPark.

    Toon volledig bericht

  10. Promotie Robin van den Bergh: Telemedicine and remote monitoring for people with Parkinson’s disease

    Op maandag 9 december 2024 verdedigt Robin van den Bergh het proefschrift 'Telemedicine and remote monitoring for people with Parkinson’s disease' aan de Radboud Universiteit.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven