Archief

  1. Veel medicatiefouten door complex regime parkinsonmedicijnen

    Complexe doseringsregimes van parkinsonmedicatie zorgen vaak voor toedienfouten, blijkt uit 84 meldingen die in zes maanden tijd zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze medicatiefouten kunnen bij mensen met parkinson leiden tot onrust, verwarring en problemen met bewegen.

    Toon volledig bericht

  2. Blog: Sleutelbos

    Eind november reed ik met mijn dochter en schoonzoon mee naar Amsterdam. Haar dochter, mijn kleindochter, kon bij winst een soort van herfstkampioen worden. Mijn auto bleef bij dochters huis staan.

    Toon volledig bericht

  3. Blog: Inspiratie uit een sprookje

    Gastblog door Jos Voeten

    Een sprookje is een verhaal met een moraal, primair bedoeld voor kinderen maar ook volwassenen kunnen hier iets van opsteken.
    Het betreffende sprookje is 'Frozen' van Walt Disney. Het sprookje gaat over een prinses die een eigenschap heeft waar ze zich voor schaamt en die ze verborgen wil houden.
    Parkinson is in den beginne ook een eigenschap die mensen willen verbergen. Ik merk dat juist het accepteren en een manier vinden om mee om te gaan me sterker maakt.
    Inspiratie voor parkinson gaat om het accepteren van de ziekte, het loslaten van schaamte en van wat je niet meer kunt, het aanpassen aan de nieuwe situatie, het zoeken naar een werkbare situatie en het hopen op uiteindelijke genezing. Ik heb op de titelsong van het sprookje 'Laat het los' mijn eigen tekst gemaakt.

    Toon volledig bericht

  4. PPEP CVA/Parkinson programma regio Alkmaar

    magentazorg

    Een oppepper voor mensen met parkinson en hun partner.

    Toon volledig bericht

  5. Combinaties van geavanceerde therapieën voor mensen met parkinson

    Over het veranderen of combineren van geavanceerde therapieën (diepe hersenstimulatie [DBS] of pomptherapieën: een apomorfinepomp of een levodopapomp), is tot nog toe weinig bekend. Onlangs hebben Duitse onderzoekers in een grootschalige landelijke studie de effecten van gecombineerde geavanceerde therapieën in kaart gebracht, zowel het gelijktijdig toepassen van meerdere therapieën als ook het gebruik van diverse therapieën na elkaar. 

    Toon volledig bericht

  6. Coalitie Leefstijl in de Zorg: De patiëntreis gevisualiseerd

    Een patiënt met een ziekte, klacht of aandoening moet in de gelegenheid komen om leefstijl in te zetten bij zijn of haar behandeling. Wat zijn daarbij obstakels voor de patiënt zelf en voor zorgverleners? In deze patiëntreisvideo komen twee patiënten, van wie iemand met parkinson, en twee zorgverleners aan het woord over hun ervaringen. Samen voor gezondheid (Bron: Coalitie Leefstijl in de Zorg).

    Toon volledig bericht

  7. Patiënten staan open voor meer betrokkenheid bij innovatief wetenschappelijk onderzoek

    Onderzoek van TNO toont aan dat patiënten bereid zijn deel te nemen aan nieuwe manieren van wetenschappelijk onderzoek door hun kennis en kunde maar ook gezondheidsdata betreffende hun ziekte te delen.

    Toon volledig bericht

  8. Verpleeghuizen kunnen niet meer zonder naasten van bewoners

    Verpleeghuizen in Nederland kunnen bijna niet meer zonder naasten van verpleeghuisbewoners. Dat stellen MantelzorgNL en Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder mensen met een naaste in het verpleeghuis. Uit dat onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen met een naaste in het verpleegtehuis daar (zorg)taken op zich neemt. Meer dan de helft van die mensen besteedt daar meer dan drie uur per week aan.

    Toon volledig bericht

  9. Test pesticiden op mogelijke rol bij parkinson

    Pesticiden zijn mogelijk geassocieerd met het ontstaan van parkinson, maar daarop worden deze middelen nog onvoldoende getest. Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut stellen samen met collega’s een stapsgewijze testaanpak voor die de veiligheid van pesticiden moet waarborgen.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven