-
Nieuwe criteria om de ziekte van Parkinson (ZvP) vast te stellen
In een blog van de Michael J.Fox stichting voor onderzoek naar de ZvP, wordt melding gedaan van een vernieuwing in de diagnostische criteria voor de ziekte van Parkinson. Deze stichting verwijst naar het artikel: “MDS (Moving Disorder Society) Clinical Diagnostic Criteria for Parkinson’s Disease”.
-
Dansen en Parkinson: een vooronderzoek over de interindividuele effecten op motoriek en de kwaliteit van leven van personen met Parkinson
Een research project over het dansen uit de “Dance for PD program in Brooklyn, NY.” toont een aantal interessante uitslagen aan. Het gaat om een “vooronderzoek” omdat dit onderzoek gebruikt wordt om wereldwijd een groter onderzoek te gaan doen.
-
Eerste artikel van het ‘Routeonderzoek’ gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift
Eind 2013 is het ‘Routeonderzoek’ van de Parkinson Vereniging gestart: een onderzoek waarin gekeken wordt naar de ervaringen van leden met betrekking tot ‘de route’ van eerste klacht(en) tot de diagnose. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc (o.a. Drs. Annette Plouvier, onderzoeker en Em. hoogleraar Toine Lagro-Janssen).
-
Het Epstein-Barr virus en parkinson
Artikel uit “Parkinsonism and Related Disorders”
John M. Woulfe e.a.
Hypothese: Speelt een eiwit-afwijking veroorzaakt door het Epstein-Barr virus (EBV), een rol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson?
-
Ademtest voor de ziekte van Parkinson?
Wetenschappers uit Israël hebben een test ontwikkeld, waarmee mogelijk de ziekte van Parkinson kan worden ontdekt door middel van een ademtest.
-
Dopaminegebrek maakt patiënten met parkinson depressief
Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben minder dopamine in hun hersenen. Daardoor krijgen zij niet alleen last van bewegingsklachten maar hebben zij ook vaker last van depressiviteit en andere psychiatrische klachten.
Op hersenscans van parkinsonpatiënten is bovendien te zien dat een kleine amygdala, een deel van de hersenen dat zorgt voor de verwerking van emoties, gerelateerd is aan angsten die veel patiënten ervaren. Dit concludeert Chris Vriend, neurowetenschapper bij VUmc.
De ziekte van Parkinson is meer dan een bewegingsstoornis met motorische klachten. De ziekte gaat ook gepaard met angstklachten, depressiviteit en impulsiviteit. Chris Vriend heeft de neurobiologische achtergrond van deze psychische symptomen onderzocht met behulp van hersenscanonderzoek.
-
Yoga lijkt positief effect te hebben bij parkinson
Amerikaanse onderzoekers hebben bij een kleine groep mensen met de ziekte van Parkinson gekeken of twee maal per week Yoga-training effect heeft.
-
Nieuwe technologieën ingezet voor parkinsononderzoek
Vorige week heeft Apple ‘ResearchKit’ gelanceerd. Met behulp van ResearchKit op je iPhone kun je, met specifieke apps, meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor heeft de Michael J. Fox Foundation in samenwerking met Sage Bionetworks de app Parkinson mPower uitgebracht.
-
Tweede vaccin tegen de ziekte van Parkinson in ontwikkeling
Vorige week bracht Prothena, een Iers biotechnologiebedrijf, het nieuws naar buiten dat hun immunotherapie (vaccin) tegen de ziekte van Parkinson veilig is. Dat is de eerste stap in het klinische onderzoek: een fase 1 studie waarin wordt gekeken in gezonde vrijwilligers of een middel veilig is en of het middel bijwerkingen geeft. Uit dit onderzoek kan nog niet worden geconcludeerd of het vaccin ook werkelijk werkt tegen parkinson; hiervoor zal een fase 2 studie worden gestart.
-
Het effect van ‘repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, rTMS’ op motor-symptomen van de ziekte van Parkinson
Bij repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS), of te wel herhaalde magnetische transcraniële stimulatie, kunnen door middel van een magneetpuls hersengebieden worden gestimuleerd. rTMS is al in veel studies onderzocht als mogelijke therapie voor mensen met de ziekte van Parkinson. In de studie van Chou en collega’s, een meta-analyse, werden wetenschappelijke publicaties van veel verschillende onderzoeken naar het gebruik van rTMS bij parkinson onderzocht. Conclusie uit deze literatuurstudie is, dat rTMS de motor-symptomen van mensen met de ziekte van Parkinson lijkt te verbeteren. De plaats van de stimulatie, de frequentie van de stimulatie en het aantal pulsen zijn hierbij heel bepalend.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 51
- 52
- 53
- 54
- Volgende pagina