Archief

  1. Gezocht: Deelnemers aan onderzoek naar besluitvorming en welzijn bij de ziekte van Parkinson

    Bent u 55 jaar of ouder? Gebruikt u dagelijks een smartphone?
    Wilt u vanuit huis bijdragen aan de wetenschap?
    De ziekte van Parkinson heeft een aanzienlijke invloed op het dagelijks leven van patiënten en hun naasten. De ziekte kan hun stemming gedurende de dag veranderen waardoor deelname aan handelingen en activiteiten wordt beperkt. Uw deelname aan dit onderzoek helpt ons een beter inzicht krijgen in het welzijn van mensen met parkinson in vergelijking met mensen zonder parkinson.

    Toon volledig bericht

  2. Blog: De diagnose

    Het is 12 maart 2018. Ik loop binnen bij de neuroloog. Ik heb al een aantal jaren last van een slepend linkerbeen, maar de laatste tijd doet ook mijn linkerhand het niet meer. Mijn hand blijft ‘staan’. Alsof ik hem niet meer met mijn wilskracht kan besturen. En omdat mijn hand blijft staan, laat ik dingen uit mijn handen vallen: de wasmand, een wijnglas, mijn telefoon. Ook doet mijn linkerarm de laatste niet meer mee als ik wandel. Hij blijft willoos langs mijn lichaam hangen.

    Toon volledig bericht

  3. Blog: Parkinsonpotjes

    Elke zondag vult Marg haar pillendoosje voor de aankomende week. Daar is ze een half uur mee bezig, want elk pilletje moet met de hand uit de verpakking gehaald worden. Ook de hele hele kleine die eigenlijk te klein zijn om met je vingers op te pakken. Regelmatig valt er eentje op de grond en zit ze op haar knieën te zoeken waar-ie gebleven is.

    Toon volledig bericht

  4. Is het parkinson of vasculair parkinsonisme?

    Bij vasculair parkinsonisme treden net als bij de ziekte van Parkinson bewegingsproblemen op. Het is in het beginstadium lastig om onderscheid te maken tussen beide ziektes. Een recent Russisch artikel bespreekt veranderingen in het bloed en het ruggenmergvocht die typisch zijn voor ieder van deze aandoeningen. Deze kennis zou kunnen bijdragen aan het eerder stellen van de juiste diagnose, wat belangrijk is bij de bepaling van de behandeling.

    Toon volledig bericht

  5. Afscheidsrede Annemieke Rozemuller: Neurodegeneratie. Is het oplosbaar?

    Op donderdag 27 maart 2025 spreekt prof. dr. Annemieke Rozemuller haar afscheidsrede 'Neurodegeneratie. Is het oplosbaar?' uit aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  6. 'Samen sporten is het enige leuke aan parkinson'

    ‘Dat was het dan’, dacht Mariëtte Robijn (58) toen ze de diagnose parkinson kreeg. ‘Over een maand lig ik hulpeloos in bed, mijn leven is voorbij.’ Inmiddels is ze twaalf jaar verder. En hoewel de ziekte steeds meer van haar afneemt, is haar leven verre van over. In 2019 richtte ze een sportvereniging op voor en door mensen met parkinson. ‘Iedereen in onze club heeft parkinson, ook de trainers. Het helpt ontzettend om samen op een positieve manier met ons lichaam bezig te zijn.’ (Bron: Raboenco.rabobank.nl)

    Toon volledig bericht

  7. Blog: De Bakkerijziekte en de paradox van de omgevallen bomen

    Sparks_bakerydiseaseIn deze blogpost vind je mijn metafoor voor ‘de eiwitparadox’ die alomtegenwoordig is in het boek 'Brain Fables', geschreven door Alberto Espay en parkyvist Benjamin Stecher. 

    Toon volledig bericht

  8. Blog: Slippers

    Ik ben weer gevallen. Vaker val ik van de fiets (e-bike) bij het opstappen/starten, stoppen of omkeren. Of struikel ik op de trap naar boven omdat ik mijn linkervoet alleen met de tenen op de trede zet.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Veel geld

    Soms ben ik boos en verdrietig. En waarom? Ik kom rond van een uitkering (gelukkig geen bijstand). En om mij heen zie ik zo veel luxe.

    Toon volledig bericht

  10. Eva: Is er een verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het ontstaan van Parkinson?

    Trillen, stijfheid en spraakproblemen zijn slechts enkele symptomen van Parkinson, de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Wetenschappers leggen steeds vaker een verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het ontstaan van de ziekte. We hebben het er vanavond over met Parkinson onderzoeker Bas Bloem.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven