Archief

  1. Nieuwe versie van de paramedische richtijn parkinson beschikbaar

    Met de start van dit nieuwe jaar is er ook een nieuwe versie van de paramedische richtijn parkinson beschikbaar. 

    Toon volledig bericht

  2. RTL Nieuws: item over nieuwe behandeling aDBS

    Het Amsterdam UMC heeft als eerste ter wereld een patiënt behandeld met een nieuwe, 'op maat gemaakte' parkinsonbehandelmethode. Dat werd gedaan met adaptieve hersenstimulatie, waarbij elektroden pulsen sturen naar de hersenen wanneer de hersenen van de patiënt er zelf om vragen. 'Een heel bijzondere dag', zegt Martijn Beudel, neuroloog aan het Amsterdam UMC. (Bron: RTL Nieuws)

    Toon volledig bericht

  3. Promotie Lora-Sophie Gerber: Traffic-derived air pollution and brain health

    Op woensdag 15 januari 2025 verdedigt Lora-Sophie Gerber het proefschrift 'Traffic-derived air pollution and brain health' aan de Universiteit Utrecht.

    Toon volledig bericht

  4. Promotie Guillaume Carey: Imaging Anxiety in Parkinson's Disease

    Op woensdag 15 januari 2025 verdedigt Guillaume Carey het proefschrift 'Imaging Anxiety in Parkinson's Disease' aan de Universiteit Maastricht.

    Toon volledig bericht

  5. Mantelgroep P-LB-Heuvelrug 28-01-2025

    Sinds 2019 is de mantelgroep actief. Deze is bedoeld voor mantelzorgers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug die zorg hebben voor iemand met parkinson en/of Lewy Body. Centraal staat het delen van ervaringen. Ervaringen delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan steun en nieuwe inzichten geven. Er is een casemanager van Santépartners aanwezig voor vragen. De begeleiding wordt verzorgd door Myrthe Terranea en Ruud Delhaas van Humanitas Heuvelrug.

    Toon volledig bericht

  6. Nieuwe behandelmethode parkinson waarbij hersenen zélf geïmplanteerde elektroden aansturen

    Bij diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) geven geïmplanteerde elektroden continu schokjes, pulsen, aan de hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson of neurologische of psychiatrische aandoeningen. Meestal verminderen de symptomen, zoals beven, hierdoor. Soms is het effect echter beperkt of geeft de behandeling bijwerkingen. Adaptieve DBS (aDBS) kan een oplossing bieden door alleen pulsen te geven als de hersenen van de patiënt daar zelf om vragen. Neuroloog Martijn Beudel doet al ruim 10 jaar onderzoek naar aDBS. Op 13 januari is de eerste patiënt ter wereld buiten studieverband met deze methode ‘op maat’ behandeld. (Bron: Amsterdam UMC)

    Toon volledig bericht

  7. Conflict om de lelieteelt

    Omwonenden van lelievelden maken zich zorgen. In de lelieteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het afgelopen jaar stapten omwonenden op verschillende plekken in Nederland naar de rechter. Ze probeerden nieuwe lelieteelt tegen te houden, of af te dwingen dat telers maar een beperkt aantal bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Op sommige plekken gaf de rechter omwonenden gelijk, maar doet die rechter niet wat de overheid eigenlijk zou moeten doen: omwonenden beschermen tegen de gezondheidsrisico's en duidelijkheid scheppen in wat telers wel en niet mogen? (Bron: Pointer.kro-ncrv.nl)

    Toon volledig bericht

  8. Promotie Anne-Marie Hanff: A mixed-methods investigation of the trajectories of patient-reported functional mobility in people with Parkinson's disease

    Op maandag 13 januari 2025 verdedigt Anne-Marie Hanff het proefschrift 'A mixed-methods investigation of the trajectories of patient-reported functional mobility in people with Parkinson's disease' aan de Universiteit Maastricht.

    Toon volledig bericht

  9. Onderzoek brengt bloedtest voor parkinson dichterbij

    Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte. De noodzaak voor een vroege diagnose van de aandoening groeit daarmee voortdurend. Met een groot onderzoek, uitgevoerd in Australië, waarbij gegevens van meer dan een half miljoen mensen werden geanalyseerd, zijn onderzoekers nu een stap dichter bij het identificeren van een biomarker in het bloed die artsen in staat kan stellen gepersonaliseerde behandelingen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen en de ziekte met behulp van een bloedtest te diagnosticeren.

    Toon volledig bericht

  10. Blog: 2024 versus 2025

    Wanneer ik terugkijk op het afgelopen jaar, lijkt het alsof het een voortkabbelend jaar geweest is. Toch zijn er wel degelijk verschuivingen geweest, en niet altijd met een positieve uitkomst.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven