Archief

  1. Promotie Paul Hop: Neurogenomics at scale; Expanding the computational toolbox to uncover novel genetic and epigenetic determinants of neurodegenerative disease

    Op donderdag 13 maart 2025 verdedigt Paul Hop het proefschrift 'Neurogenomics at scale; Expanding the computational toolbox to uncover novel genetic and epigenetic determinants of neurodegenerative disease' aan de Universiteit Utrecht.

    Toon volledig bericht

  2. Blog: "Music is my passion, lyrics are my life" - The Art (of letting go)

    Gastblog door Hans van Geluk

    'Today I wish that I would find a way
    to change the way I am'

    Dat is nu, na het horen van dit zeer duidelijk uitsprekende nummer 'The Art (of letting go)' van de bijzondere band Mamas Gun, mijn lijftekst geworden. Het staat dan ook niet voor niets bij mijn info op LinkedIn en Facebook.

    Toon volledig bericht

  3. Natuurvriendelijke landbouw is de sleutel tot een gezonde leefomgeving

    Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV zijn samen de initiatiefnemers van PesticideVrij-Dag. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een bijzondere samenwerking. Maar de organisaties hebben een gezamenlijke missie: een gezonde leefomgeving zonder schadelijke pesticiden. Met PesticideVrij-Dag, op 11 april aanstaande, roepen zij de overheid op om in te grijpen. Berthe Brouwer, programmamanager natuurvriendelijke landbouw bij Natuur & Milieu, vertelt waarom deze samenwerking zo belangrijk is. 

    Toon volledig bericht

  4. Vacature Parkinson Café Lelystad

    Vrijwilligers gezocht voor de werkgroep van het Parkinson Café Lelystad

    Toon volledig bericht

  5. Blog: Dagboek van Parki – maart 2025 – Handigheidjes

    Eén van de manieren om een probleem op te lossen is om erover te praten. Soms kom je dan zelf op een idee, soms de ander.

    Toon volledig bericht

  6. Orchestra-studie gestopt

    Binnen het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc heeft een onderzoek plaatsgevonden onder de naam 'Orchestra'. In deze studie werd een nieuw medicijn voor de ziekte van Parkinson onderzocht. In januari van 2025 is dit onderzoek gestopt. Hoogleraar Bas Bloem legt uit waarom.

    Toon volledig bericht

  7. Blog 3: Hé Mister Parkinson

    Deze blogpost is de derde uit een serie blogposts van Tineke Vollebregt over het verloop van haar ziekte: MSA (multipele systeem atrofie). Onderstaand verslag schreef Tineke op 7 oktober 2023, ruim een jaar na de initiële diagnose: parkinson.

    Toon volledig bericht

  8. DBS remt ontstekingsprocessen in de hersenen

    Diepe hersenstimulatie (DBS) is een behandelmethode bij gevorderde parkinson die bewegingsklachten kan verlichten. Een recente studie laat zien dat DBS mogelijk ook een remmend effect heeft op de ontstekingen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Parkinson. De methode zou daarmee niet alleen symptoombestrijdend, maar mogelijk ook ziekteremmend zijn.

    Toon volledig bericht

  9. Grotere kans op de ziekte van Parkinson bij 22q11.2 deletie syndroom

    Het aantal volwassenen met de ziekte van Parkinson groeit wereldwijd. Deze ziekte heeft veel invloed op het dagelijks leven, met name door traagheid en stijfheid bij bewegen. Uit eerder kleinschalig onderzoek bleek het 22q11.2 deletiesyndroom (22q11.2DS) een risicofactor voor parkinson. Hoe vaak deze ziekte precies voorkomt bij 22q11.2DS was alleen nog onduidelijk. Emma Boersma-von Scheibler en collega’s hebben daarom een internationaal onderzoek gedaan bij 856 volwassenen met 22q11.2DS. 

    Toon volledig bericht

  10. Blog: Het lijkt wel of...

    Laatst was ik bij de audiciën om mijn gehoorapparaten in orde te laten maken. Aan de tafel zat een oudere dame. De tafel en stoelen waren wit en daardoor vielen de bonte kleuren van haar jas extra op. Haar bril had eveneens een kleurrijk montuur. Paarse laarsjes maakten het plaatje compleet.
    Het gesprek tussen de audiciën en deze dame verliep niet zo goed. Net zo fel als de kleuren van haar outfit waren.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven