-
Blog: De parkinsonreis van Leny Rietdijk
Wie is Leny Rietdijk
Leny Rietdijk (75) groeide op Amsterdam in een 5 persoons middenklasse gezin met 2 oudere broers. Ze studeerde ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek en richtte zich in haar werkende leven op optimalisering van de behandeling van kinderen met ontwikkelingsproblematiek. Na haar pensioen in 2000, belandde ze met haar man in een ‘parkinsonreis’. Leny’s man kreeg in 2006 de diagnose ziekte van Parkinson en in 2017 overleed hij.
Sinds 2021 is Leny mijn collega-patiëntonderzoeker bij de Parkinson Vereniging. Ik ben zeer onder de indruk van haar missie om eraan bij te dragen dat anderen krijgen wat haar man niet kreeg: zorg die recht doet aan de complexiteit van de ziekte van Parkinson en die optimaal gebruik maakt van de allernieuwste wetenschappelijke inzichten om de symptomen te behandelen en de ziekte te genezen. In deze blog interview ik Leny over haar reis en haar ideeën om die zorg vorm te geven.
-
Blog: Toilet maken wordt een dingetje. Parkinson?
Ik ben sinds vijf jaar extra kien op wat mijn lichaam mij zegt. Dat komt door het perspectief dat bij Parkinson hoort: het wordt nooit beter, alleen maar slechter.
-
Blog: Vewrissel ik letters omdat ik Parkinson heb?
Bij het typen betrap ik me erop dat ik soms letters met elkaar vewrissel in plaats van verwissel.
-
Blog: Hoogtevrees. Parkinson?
Ik merk dat ik hoogtevrees aan het ontwikkelen ben.
-
Blog: Freezing
Soms staakt mijn rechterwijsvinger. Dan krijg ik hem met geen mogelijkheid omlaag om op mijn computermuis te klikken. De wijsvinger van mijn linkerhand moet dan te hulp schieten. Telkens als dat gebeurt, komen er twee beelden bij me langs. Waarschijnlijk omdat ze er een beetje op lijken.
-
Blog: De kapper zal wel denken…
Vermoeidheid en slaap kunnen me maar zo onaangekondigd de baas worden.
-
Blog: Mijn comfortzone wordt te krap. Parkinson?
Ik heb ruimte nodig. Letterlijk, ruimte. Meer dan vroeger. Net of mijn comfortzone te krap is geworden.
-
Blog: Emoties
Er zijn 6 basisemoties die wereldwijd dezelfde gezichtsuitdrukking weergeven. Paul Ekman, psycholoog, onderscheidt: vreugde, verdriet, boosheid, verbazing/verrassing, afschuw/walging en angst.
-
Blog: Middelvinger
Ik had een afspraak met mijn psychologe. Ze is ontzettend aardig en relaxed, maar desondanks was ik gespannen en nerveus. Dat ontaardde in een behoorlijk irritante overbeweeglijkheid.
-
Blog: hoge hoogtes en diepe dalen
Ik heb gemerkt dat ik hoge hoogtes heb en diepe dalen.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 48
- 49
- 50
- ...
- 60
- Volgende pagina