-
Relatie met andere aandoeningen
Mensen met geïsoleerde RBD hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van andere gerelateerde neurologische aandoeningen. Studies tonen aan dat er bij geïsoleerde RBD een sterk verhoogd risico is op het later ontwikkelen van de ziekte van Parkinson, dementie met Lewy bodies (DLB) of multipele systeematrofie (MSA). Dit risico is aanzienlijk, maar het proces voor het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen verloopt heel langzaam.
-
Vidi-beurs voor vernieuwend onderzoek naar loopstoornissen bij parkinson
Jorik Nonnekes, onderzoeker bij het Radboudumc en het Donders Institute, heeft eerder dit jaar een Vidi-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek naar het verminderen van loopproblemen bij mensen met parkinson. Deze beurs geeft Nonnekes de mogelijkheid om de komende jaren zijn onderzoek te verdiepen en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.
-
Nieuwsbrief van ProPark
Er gebeurt een hoop binnen het ProPark onderzoek en daarom kan het ProPark-team met veel plezier weer een nieuwsbrief delen. 2024 is het laatste jaar waarin de onderzoekers nieuwe deelnemers verwelkomen binnen de ProPark studie en dus de laatste kans om deel te nemen aan ProPark.
-
Promotie Robin van den Bergh: Telemedicine and remote monitoring for people with Parkinson’s disease
Op maandag 9 december 2024 verdedigt Robin van den Bergh het proefschrift 'Telemedicine and remote monitoring for people with Parkinson’s disease' aan de Radboud Universiteit.
-
Blog: Zorgzorgen
Tijdens mijn laatste bezoek aan de neuroloog kwam ter sprake hoe wij samen nog zelfredzaam zijn. En wat als Jacob als mijn mantelzorger zou uitvallen? Bijvoorbeeld doordat hij iets krijgt en dat dat zomaar kan gebeuren. In ieder geval leek het hem beter dat wij ons "uit voorzorg" alvast aanmelden bij een thuiszorgorganisatie. Zodat ik in ieder geval verzekerd ben van douche- en aankleedhulp als mijn lief er even niet is doordat hij bijvoorbeeld nog een dag werkt.
-
Blog: Geurhallucinatie
Parkinson is een vreemde ziekte. Nu, al sinds twee dagen, een sterke chemische geur in mijn neus.
-
Dopaminereductietherapie
Levodopa is een succesvol parkinsonmedicijn, dat een tekort aan dopamine in het brein aanvult en de klachten vermindert. Al in de vorige eeuw waren er discussies over schadelijke effecten die zouden kunnen optreden wanneer er te veel dopamine wordt aangemaakt. Dat zou er dan toe kunnen leiden dat het gebruik van levodopa weliswaar de klachten vermindert maar tegelijkertijd het ziekteproces versnelt. Inmiddels is dit uitgebreid onderzocht met behulp van proefpersonen. Resultaat: het tijdstip waarop met levodopa begonnen wordt heeft geen effect op het ziekteverloop. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk met levodopa te starten. Toch verscheen er onlangs een publicatie waarin werd gesuggereerd dat het verminderen van de dopamineproductie het ziekteproces wellicht zou kunnen remmen. Een verrassend en provocerend voorstel.
-
Wegwijzer helpt bij kiezen zorgverzekering
Het overstapseizoen van de zorgverzekeringen is weer begonnen. Iedereen heeft de afgelopen weken een nieuw polisaanbod van de zorgverzekeraar in de bus gekregen en heeft nu tot januari om te beslissen wel of niet te wisselen van zorgverzekering of verzekeraar. Opzeggen van de huidige polis kan tot 1 januari, overstappen naar een andere verzekeraar kan tot 1 februari.
Maar waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest? -
Brief van Natuur & Milieu aan Vaste Kamercommissie LVVN
Op 27 november 2024 vond het commissiedebat gewasbeschermingsmiddelen plaats. In een brief benoemde Natuur & Milieu enkele hiaten in de risicobeoordeling en werden oplossingen genoemd om deze te ondervangen. Hiermee worden mens, dier en natuur beschermd tegen de risico's van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen.
-
Bestrijdingsmiddel glyfosaat weer in opspraak: 'Als we niet meer gebruiken, is eten niet meer te betalen'
Debate op woensdag over het controversiële bestrijdingsmiddel glyfosaat: cruciaal voor boeren, maar zorgwekkend voor burgers en milieu. Ontdek de impact op voedselprijzen en gezondheid (Bron: Hart van Nederland).
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- ...
- 189
- Volgende pagina