-
ParkinsonNL kent €666.739 toe aan 4 onderzoeksprojecten
ParkinsonNL stelde begin 2024 een subsidieoproep open voor onderzoeksprojecten die bijdragen aan het voorkomen, remmen, stoppen en uiteindelijk kunnen genezen van parkinson(ismen). Er zijn maar liefst 16 aanvragen ingediend. Na een grondige beoordeling door externe beoordelaars en onze onafhankelijke Wetenschappelijke Adviesraad zijn vier projecten geselecteerd, waarmee in totaal € 666.739 wordt toegekend.
-
Dit zijn de maatschappelijke kosten van parkinson
Mensen met parkinson hebben vaak last van motorische klachten zoals trillen en problemen met bewegen, maar ook niet-motorische klachten waaronder somberheid, angst en depressie. Deze klachten hebben niet alleen grote impact op hun eigen leven, maar ook op dat van hun familie en vrienden. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen vaak minder of niet werken, en mensen in hun omgeving besteden gemiddeld twintig uur per week aan mantelzorg.
-
Team van Iris Sommer wint prijs voor beste wetenschapscommunicatie
Haar onderzoek naar het verband tussen gezonde voeding en hersenaandoeningen heet No Guts No Glory, maar glorie heeft Iris Sommer er nu al mee bereikt. Haar team krijgt de NWO Communication Initiative Award voor de beste wetenschapscommunicatie. ‘Geweldig leuk en een hele eer. Een prachtige beloning voor een echte teamprestatie!’
-
Subsidie voor het effectiever maken van diepe hersenstimulatie (DBS)
ZonMw biedt 18 gepromoveerde en gespecialiseerde clinici de kans om hun eerste eigen wetenschappelijke onderzoekslijn op te zetten. Met deze persoonsgebonden subsidie gaan zij gedurende een periode van 2 tot 5 jaar wetenschappelijk onderzoek doen gebaseerd op vragen vanuit de kliniek. Op deze manier vormen de onderzoekers een brug tussen de klinische praktijk en de wetenschap. Een van deze onderzoekers is Dr. Maarten Bot, neurochirurg in het Amsterdam UMC.
-
Vidi-beurs voor vernieuwend onderzoek naar loopstoornissen bij parkinson
Jorik Nonnekes, onderzoeker bij het Radboudumc en het Donders Institute, heeft eerder dit jaar een Vidi-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek naar het verminderen van loopproblemen bij mensen met parkinson. Deze beurs geeft Nonnekes de mogelijkheid om de komende jaren zijn onderzoek te verdiepen en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.
-
Nieuwsbrief van ProPark
Er gebeurt een hoop binnen het ProPark onderzoek en daarom kan het ProPark-team met veel plezier weer een nieuwsbrief delen. 2024 is het laatste jaar waarin de onderzoekers nieuwe deelnemers verwelkomen binnen de ProPark studie en dus de laatste kans om deel te nemen aan ProPark.
-
Dopaminereductietherapie
Levodopa is een succesvol parkinsonmedicijn, dat een tekort aan dopamine in het brein aanvult en de klachten vermindert. Al in de vorige eeuw waren er discussies over schadelijke effecten die zouden kunnen optreden wanneer er te veel dopamine wordt aangemaakt. Dat zou er dan toe kunnen leiden dat het gebruik van levodopa weliswaar de klachten vermindert maar tegelijkertijd het ziekteproces versnelt. Inmiddels is dit uitgebreid onderzocht met behulp van proefpersonen. Resultaat: het tijdstip waarop met levodopa begonnen wordt heeft geen effect op het ziekteverloop. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk met levodopa te starten. Toch verscheen er onlangs een publicatie waarin werd gesuggereerd dat het verminderen van de dopamineproductie het ziekteproces wellicht zou kunnen remmen. Een verrassend en provocerend voorstel.
-
Onderzoek naar de informatiebehoefte bij palliatieve zorg of tijdens de laatste levensfase
De Patiëntenfederatie doet onderzoek naar de informatiebehoefte bij palliatieve zorg of tijdens de laatste levensfase.
-
Bewegen is goed, maar waarom eigenlijk
Beweging en lichaamsoefening zijn gezond. Ze vertragen ook de achteruitgang ten gevolge van de ziekte van Parkinson. Onderzoekers willen begrijpen hoe dit komt, niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat het mogelijk een weg kan wijzen naar ziekteremmende geneesmiddelen. Op dit moment zijn er al meerdere processen in het lichaam geïdentificeerd die het gevonden effect zouden kunnen verklaren. Maar zoals gebruikelijk, zijn er ook nog talrijke vragen.
-
Project DRUPPEL laat zien dat droge ogen er niet ‘gewoon bij horen’
In een vroeg stadium kunnen mensen met parkinson al last hebben van verschillende klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Droge ogen is een van die problemen. Vaak denken mensen dat ‘het er gewoon bij hoort’. Mirjam van Tilborg en Vera Lamers, beiden optometrist en onderzoeker aan het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties aan de Hogeschool Utrecht, zijn het daar niet mee eens. “Wij vertellen mensen dat er wat aan gedaan kan worden.“
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- ...
- 54
- Volgende pagina