Archief

  1. Deelnemers gezocht voor een groepsinterview over de betrokkenheid van bedrijven bij onderzoek met hersen-organoïden

    Hersen-organoïden, ook wel mini-breintjes genoemd, worden gebruikt om onderzoek te doen naar hersenaandoeningen, zoals parkinson. Organoïden worden gemaakt in het lab, door donorcellen van een mens te laten groeien in 3D. Om onderzoek met organoïden te versnellen en te verbeteren, wordt er door de universiteit vaak samengewerkt met bedrijven. Deze bedrijven gebruiken organoïden bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te maken en te testen.

    Toon volledig bericht

  2. Promotie Rozemarije Holewijn: Diepe hersenstimulatie voor de ziekte van Parkinson

    Dinsdag 14 mei 2024 verdedigt Rozemarije Holewijn haar proefschrift: 'Deep Brain Stimulation for Parkinson’s Disease: Sound asleep or wide awake?'.

    Toon volledig bericht

  3. ProRail neemt afscheid van chemische onkruidbestrijding

    ProRail stopt met het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat. ProRail maakt op dit moment nog gebruik van chemische onkruidbestrijding op ballastbed, schouwpaden en bij de bestrijding van bepaalde plantensoorten. Dat is nodig om de veiligheid van deze plekken te garanderen. De komende jaren komt hier gefaseerd een einde aan (Bron: ProRail.nl).

    Toon volledig bericht

  4. Blog: Nieuwe collega

    Vannacht heb ik veel beter geslapen. Ik was nog even op gebleven gisteren om de nieuwste From te kijken op Star channel. Echt geweldige serie. 👌 Iwan werd het te laat, maar ik ben gezellig met Sanne beneden blijven kijken. 📺

    Toon volledig bericht

  5. Verslag van schriftelijk overleg over reactie op brandbrief over goedkeuring glyfosaat

    De minister voor Medische Zorg stuurde de voorzitter van de Tweede Kamer vandaag een verslag van een schriftelijk overleg over de reactie op de brandbrief van Natuur en Milieu. Deze brandbrief naar aanleiding van het besluit over toelating van het gebruik van glyfosaat werd mede namens 159 onafhankelijke wetenschappers ondertekend. 

    Toon volledig bericht

  6. Verbod teler om gewasbeschermingsmiddelen lelieteelt te gebruiken

    In Sevenum wil een teler lelies gaan telen naast een woonwijk. Omdat voor de lelieteelt vaak en veel gewasbeschermingsmiddelen worden gespoten, zijn de omwonenden bang voor gezondheidsschade voor henzelf en hun kinderen. De omwonenden hebben daarom in kort geding, dat op 18 april 2024 plaatsvond, een verbod op het gebruik van de middelen verzocht. Vandaag heeft de rechter het verbod toegewezen vanwege de reële kans op gezondheidsschade van de omwonenden en hun kinderen (Bron: Rechtspraak.nl).

    Toon volledig bericht

  7. Onderhuidse toediening van levodopa

    Er zijn verschillende geavanceerde therapieën waarmee hinderlijke on-off schommelingen beperkt kunnen worden. Daar is sinds kort een nieuwe methode bij gekomen: levodopapomp met toediening via de huid. De werkgroep wetenschapsnieuws maakte een samenvatting van een overzichtsartikel waarin deze onderhuidse toediening van levodopa uitgebreid beschreven wordt.

    Toon volledig bericht

  8. Promotie Naomi Kremer: Optimal targeting of deep brain stimulation in Parkinson’s disease

    Op woensdag 8 mei 2024 verdedigt Naomi Kremer haar proefschrift 'Optimal targeting of deep brain stimulation in Parkinson’s disease' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam

    Gastblog door Jos Voeten

    Ik heb er niet bewust voor gekozen om de ziekte van Parkinson te krijgen en toch heb ik hem. Met de kennis die ik nu heb, denk ik: ik had deze ziekte helemaal niet hoeven te krijgen, het is een niet aangeboren welvaartsziekte. Een ziekte die ik heb gekregen komt omdat ik onbewust onbekwaam was, en nu probeer ik er bewust bekwaam mee om te gaan.

    Toon volledig bericht

  10. Waar in het lichaam begint parkinson? (vervolg)

    Men vermoedt dat parkinson zowel binnen de hersenen als elders in het lichaam kan beginnen. In een eerder nieuwsbericht bespraken we een studie die liet zien dat het meestal het één of het ander is, dus dat de ziekte meestal niet tegelijk binnen èn buiten de hersenen begint. Dat versterkt het vermoeden dat het mogelijk is om verschillende types van de ziekte te onderscheiden: ‘eerst de hersenen’ (‘brain first’) en ‘eerst het lichaam’ (‘body first’). Een recent artikel [1] geeft een overzicht van wat er nu bekend is.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven