Archief

  1. De kracht van beweging: Hoe lichaamsbeweging de hersenen van mensen met parkinson kan verbeteren

    In de afgelopen jaren zijn mensen zich steeds meer bewust geworden van het feit dat lichaamsbeweging erg nuttig kan zijn voor mensen met parkinson. Er is ontdekt dat lichaamsbeweging zowel fysieke als mentale symptomen kan verbeteren, evenals de kwaliteit van leven. Wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging belangrijke veranderingen in de hersenen veroorzaakt, zoals een toename van de niveaus van een stof genaamd 'brain-derived neurotrophic factor' (BDNF). 

    Toon volledig bericht

  2. GEZOCHT: deelnemers voor de HersenFIT studie

    In de HersenFIT studie vergelijken onderzoekers de effectiviteit van drie verschillende vormen van fysieke trainingen op het verminderen van mentale en lichamelijke klachten. Daarnaast onderzoeken zij of bewegen positieve effecten heeft op het functioneren van de hersenen door bepaalde stofjes in het bloed te meten en MRI-beelden te analyseren.

    Toon volledig bericht

  3. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt? (vervolg)

    Er bestaan momenteel nog geen geneesmiddelen, die de ziekte van Parkinson of sommige parkinsonismen kunnen afremmen of stoppen. Toch wordt er al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dergelijke middelen. Al eerder berichtten wij over onderzoek naar mogelijke nieuwe medicijnen tegen parkinson. Het hier beschreven onderzoek is een vervolg op deze eerdere studies.

    Toon volledig bericht

  4. Promotie Irene Göttgens: Under (de)construction: the operationalization of gender in Parkinson's research

    Op maandag 3 juni 2024 verdedigt Irene Göttgens haar proefschrift 'Under (de)construction: the operationalization of gender in Parkinson's research' aan de Radboud Universiteit.

    Toon volledig bericht

  5. Beter onderzoek dankzij een nieuwe indeling binnen de ziekte van Parkinson

    Het is nog steeds lastig om vast te stellen dat iemand de ziekte van Parkinson heeft. Want pas als mensen moeilijk bewegen, wordt gezegd dat ze parkinson hebben en daardoor wachten mensen soms jaren op een juiste diagnose. De symptomen die in het begin voorkomen, zoals traagheid of trillende handen, kunnen ook door een andere ziekte komen. Bovendien worden klachten in de hele vroege fase vaak niet herkend als zijnde signalen van beginnende parkinson, zoals depressie, verstopping, reukverlies en bloeddrukproblemen. 

    Toon volledig bericht

  6. Blog: Een berg van moeheid

    Dagelijks vecht ik tegen de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Ik overwin de berg die er voor mij ligt als ik iets wil ondernemen. Ik probeer mij niet over te geven aan die alles verslindende moeheid.

    Toon volledig bericht

  7. Blog: Ongeluk

    Diep van binnen weet je dat het een keer kan gebeuren. Net zoals dat je in de auto rijdt en jezelf realiseert dat er een keer een moment zal zijn dat je een ongeluk gaat krijgen en dat je daar niks tegen kan doen.

    Toon volledig bericht

  8. Blog: Bruggen bouwen

    Ik ben van de generatie "Niet lullen maar poetsen". Gewoon doen dus een niet zeuren. Ziek? Dat bestaat niet. Geen zin? Dan maak je maar zin, toch? Nu met P is dat wel eens moeilijk maar overheerst het gevoel zelfs nog meer, dat ik mezelf die schop onder de komt moet geven en dóór moet gaan, want stilstaan is achteruitgaan.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Met parkinson naar Stockholm

    Gastblog door Bareld van der Ploeg

    Op 11 April was het Parkinsondag. Voor het eerst in jaren ging ik weer eens naar een Parkinson Café. Deze keer in Ede. De laatste keer was denk ik, samen met Haaije vanuit de Werkgroep Aanvullende Therapieën (WAT) in 2012 als mede-inleider, in Eindhoven.

    Toon volledig bericht

  10. Brief van Patiëntenfederatie Nederland aan commissie VWS over debat hulp- en geneesmiddelenbeleid

    Op 30 mei debatteert de vaste Kamercommissie van VWS over Hulp- en Geneesmiddelenbeleid. Patiënten moeten kunnen rekenen op tijdige beschikbaarheid van geneesmiddelen en passende hulpmiddelen(zorg). Om medische fouten te voorkomen is het essentieel dat medicatiegegevens snel beter uitgewisseld kunnen worden. Patiëntenfederatie Nederland geeft in een brief belangrijke verbeterpunten mee.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven