Archief

  1. Lezersvragen over parkinson: ‘Beter geen fruit eten of bespoten fruit?’

    Vrijdag 11 april vond de manifestatie PesticideVrij-dag plaats. Onder meer de Parkinson Vereniging vraagt aandacht voor de risico’s van bestrijdingsmiddelen. Het AD legt lezersvragen over pesticiden en parkinson voor aan deskundigen. Neemt het aantal patiënten met de hersenaandoening nou toe of af?

    Toon volledig bericht

  2. Promotie Sabine Schootemeijer: Promoting Physical Activity in Parkinson’s disease: Towards scalable interventions

    Op vrijdag 11 april 2025 verdedigt Sabine Schootemeijer het proefschrift 'Promoting Physical Activity in Parkinson’s disease: Towards scalable interventions' aan de Radboud Universiteit.

    Toon volledig bericht

  3. Stepwise-project: Een app om bewegen te motiveren bij mensen met parkinson

    Hoe kun je mensen met de ziekte van Parkinson via apps en sensoren op een smartphone gaan helpen om langdurig een actieve leefstijl te onderhouden? Op die vraag is antwoord gezocht in het door ZonMw gefinancierde project Stepwise.

    Toon volledig bericht

  4. Onderzoek naar het effect van atomoxetine op het bevriezen van het lopen bij de ziekte van Parkinson

    Dr. Jorik Nonnekes heeft een subsidie van €1,4 miljoen ontvangen van de Michael J. Fox Foundation om bewegingsstoornissen bij de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Zijn onderzoek richt zich op het bevriezen van het lopen, een aandoening waarbij patiënten het gevoel hebben dat hun voeten aan de grond vastzitten. Door de onderliggende mechanismen te bestuderen, wil Nonnekes nieuwe interventies ontwikkelen die de mobiliteit en levenskwaliteit verbeteren.

    Toon volledig bericht

  5. Re-Generation: interview met Jobien Wind van de Parkinson Vereniging

    Toen Jobien Wind de diagnose parkinson kreeg, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ze groeide op tussen de bollenvelden en werkte in een laboratorium met glyfosaat. Onderzoek bevestigt haar vermoeden: pesticiden vergroten het risico op Parkinson. Jarenlang zette ze zich binnen de Parkinson Vereniging in om aandacht te vragen voor dit probleem, maar naarmate haar ziekte vordert, moet ze steeds vaker een stap terugdoen. “Je blijft afscheid nemen van dingen, dat maakt het leven moeilijk. Juist daarom zet ik me in voor een wereld zonder pesticiden.”

    Toon volledig bericht

  6. Ingezonden opiniestuk Trouw: Grip op gif is bittere noodzaak, want onze gezondheid loopt gevaar

    De politiek moet chemievrije teelt bevorderen, stellen Sijas Akkerman en Antoinette Verbrugge.

    In Nederland is het gebruik van landbouwgif een zorgwekkend probleem. In 2022 stond ons land op de tweede plaats binnen de Europese Unie voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen per hectare. Deze hoeveelheden gif in onze leefomgeving zijn een bedreiging voor de gezondheid van onze inwoners en alles wat om ons heen leeft.

    Toon volledig bericht

  7. The Optimist: PesticideVrij-Dag op 11 april

    De Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en het FNV komen samen in actie voor mens, dier en milieu. Met een landelijke manifestatie op vrijdag 11 april (tussen 13:00-15:30u) vragen ze aandacht voor agrariërs die werken met pesticiden en omwonenden van grote landbouwgronden: deze groepen hebben een hoger risico op het krijgen van parkinson (Bron: theoptimist.nl). 

    Toon volledig bericht

  8. Podcast: Optimist Spotlight in gesprek met Nathalie Kelderman

    Optimist Spotlight op het platform van Yoursafe Radio - uitzending 27 maart 2025 met Brian de Mello en Job Koskamp. Ze gaan in gesprek met twee studiogasten, te weten Nathalie Kelderman, oprichter en voorzitter van de Stichting Meedoen.NU en bestuurslid van de Parkinson Vereniging en Daphne Laan, co-founder van de Boardwhisperers en founder van Planetir. Ron van Es bespreekt het Boek van de Radio en cabaretier Fimme Bakker leest zijn column voor.

    Toon volledig bericht

  9. Magnetische hersenstimulatie helpt maar tijdelijk

    Bij de atypische parkinsonismevariant MSA-C, die in de kleine hersenen ontstaat (het cerebellum) is met name sprake van zogenoemde ataxie. Daarbij lukt het niet om nauwkeurig de vingers, handen of voeten te positioneren, maar schieten deze voortdurend voorbij de gewenste positie. Naast dit opmerkelijke verschijnsel is bij MSA-C ook sprake van verstoring van autonome functies, zoals de blaasfunctie en temperatuurregeling, maar ook cognitieve achteruitgang, depressie, angststoornissen en parkinson-achtige symptomen. Voor MSA-C bestaat geen behandelmethode.

    Toon volledig bericht

  10. Radboudumc Parkinson Symposium op vrijdag 16 mei

    Kom naar Het Radboudumc Parkinson Symposium voor een dag vol informatieve sessies, een informatiemarkt en een live vraagbaak met hoogleraar Neurologie Bas Bloem, die diverse vragen over parkinson zal beantwoorden.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven