-
Darmbacteriën bij parkinson: de ene melkzuurbacterie is de andere niet
Een pas uitgekomen literatuuronderzoek van het Radboudumc heeft gekeken naar de rol van melkzuurbacteriën in de darm bij de ziekte van Parkinson. Hieruit blijkt dat er melkzuurbacteriën zijn die op een positieve manier in verband kunnen worden met de ziekte (bijvoorbeeld soepeler bewegen en minder obstipatie), maar ook melkzuurbacteriën die klachten misschien juist kunnen verergeren. In hun artikel beschrijven de onderzoekers welke bacteriën gunstig lijken te zijn, en welke mogelijk juist nadelig.
-
TU Delft ontwikkelt 3D-geprinte hersenomgeving die groei neuronen stimuleert
Belangrijke cellen in de hersenen, neuronen, vormen netwerken door signalen met elkaar uit te wisselen, waardoor het brein razendsnel leert en zich aanpast. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een 3D-geprinte hersenachtige omgeving waarin neuronen groeien zoals in echte hersenen. Met piepkleine nanopilaren bootsen ze een zachte, hersenachtige structuur met o.a. extracellulaire matrixvezels in de hersenen na. Dit model biedt nieuwe inzichten in de vorming van neurale netwerken en kan dienen als een tool om dit proces te kunnen veranderen bij neurologische aandoeningen zoals alzheimer, de ziekte van Parkinson en autismespectrumstoornissen.
-
Deelnemers gezocht! Wilt u helpen bij een onderzoek naar obstipatie bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme?
Dit is een vragenlijstonderzoek voor alle mensen met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme, dus zowel met als zonder obstipatie!
U heeft de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Naast motorische problemen komt obstipatie vaak voor, dit betekent dat u moeite kunt hebben met het ontlasten tijdens de toiletgang. Er is nog niet veel bekend over de ernst van de klachten en het zoeken naar hulp hiervoor bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.
-
Weten of je risico loopt op parkinson: voorkeuren en zorgen
We kunnen steeds beter bepalen of iemand risico loopt op de ziekte van Parkinson. Klachten zoals slaapproblemen of reukverlies kunnen bijvoorbeeld voorspellers zijn. Daarnaast ontwikkelen onderzoekers steeds nieuwe methodes om relevante biologische veranderingen in het lichaam vroegtijdig vast te stellen. Een groep internationale onderzoekers vroeg zich daarom af: willen mensen wel weten of ze risico lopen op parkinson en zo ja, hoe willen ze daarover geïnformeerd worden?
-
Deelnemers gezocht met parkinson en mutatie in het GBA1-gen
Het CHDR in Leiden doet onderzoek naar een meetmethode die wordt ontwikkeld om toekomstig geneesmiddelonderzoek te verbeteren. In dit onderzoek wordt gekeken naar de werking van de energiefabriekjes van de cel bij verschillende groepen mensen met de ziekte van Parkinson. Zo kijken we naar het verschil tussen mensen met parkinson bij wie de diagnose op jongere of latere leeftijd is vastgesteld, of mensen met parkinson en een GBA1-mutatie.
-
Lichttherapie voor parkinson
Lichttherapie, ook wel fotobiomodulatie (FBM) genoemd, wordt bij verschillende aandoeningen toegepast. Het doel is door licht (“foto”) levende weefsels (“bio”) te beïnvloeden (“modulatie”). Veel toepassingen van FBM zijn nog in het onderzoekstadium. In dit nieuwsbericht bespreken we recent onderzoek naar toepassing bij de ziekte van Parkinson.
-
Onderzoek brengt bloedtest voor parkinson dichterbij
Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte. De noodzaak voor een vroege diagnose van de aandoening groeit daarmee voortdurend. Met een groot onderzoek, uitgevoerd in Australië, waarbij gegevens van meer dan een half miljoen mensen werden geanalyseerd, zijn onderzoekers nu een stap dichter bij het identificeren van een biomarker in het bloed die artsen in staat kan stellen gepersonaliseerde behandelingen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen en de ziekte met behulp van een bloedtest te diagnosticeren.
-
Wat willen mensen met parkinson weten over het beloop van bijwerkingen?
Bijwerkingencentrum Lareb deed onderzoek naar wat mensen willen weten over het beloop van bijwerkingen. In een infographic toont Lareb de resultaten.
-
Medicijn propranolol vermindert trillen bij parkinson
Het standaard medicijn levodopa werkt niet altijd tegen trillen bij parkinson, vooral niet in stresssituaties. Propranolol werkt dan wel, en geeft daarmee inzicht in de rol van het stresssysteem bij trillen. Uit MRI-scans blijkt dat propranolol direct de activiteit remt in het hersencircuit dat trillen aanstuurt. Artsen kunnen het middel overwegen wanneer levodopa niet goed werkt.
-
Onderzoek 'Het is weer tijd voor je zorgverzekering'
Het einde van 2024 is in zicht en het overstapseizoen voor de zorgverzekering is weer in volle gang. Bent u al aan het kijken naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering? Of weet u juist al dat u niet wilt overstappen? Of moet u wel kijken omdat uw restitutiepolis volgend jaar een combinatiepolis is? De Patiëntenfederatie is erg benieuwd hoe u op dit moment verzekerd bent en wat uw plannen voor 2025 zijn.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 54
- Volgende pagina